Vrije Tribune
‘Vlaanderen heeft nood aan vastgoedondernemers die hun visie durven uit te spreken’
“In de vastgoedwereld wemelt het van mensen die hun ogen constant gebruiken om nieuwe visies te ontwikkelen. Deel ze alstublieft!” Zo luidt de oproep van Dajo Hermans, managing partner van vastgoedcommunicatiebureau Bereal, aan de vastgoedondernemers in Vlaanderen.
Bart Versluys, Gaëtan Hannecart en Marc Peeters: stuk voor stuk zijn het raspaarden uit de Belgische vastgoed- en bouwsector die zich de voorbije dagen bijna verwonderlijk in het publieke debat roerden. In enkele zeldzame interviews kaartten ze elk op hun eigen manier de problemen aan waarmee zij en de bouwlustige Belg geconfronteerd worden. Laat dit een oproep zijn aan de hele vastgoed- en bouwwereld om op dit élan door te gaan en een stem te zijn in het maatschappelijke debat. Want meer dan in welke sector ook houden de Belgische vastgoedondernemers zich nog te veel aan het motto pour vivre heureux, vivons caché.
Sinds ik als communicator vijf jaar geleden de overstap maakte van de journalistiek naar de vastgoedwereld, heb ik twee grote tendensen ontwaard: onze grote vastgoedondernemers hebben wel degelijk een onderbouwde visie over de Vlaamse baksteen. En ze houden die visie het liefst zoveel mogelijk voor zichzelf en hun inner circle, want ze moesten maar eens iemand tegen de haren in strijken. Het was dan ook verrijkend toen Bart Verlsuys – weliswaar met zakenpartner Marc Coucke in zijn kielzog – eind vorige week op tafel sloeg om de wet op de mede-eigendom te versoepelen. Reden: enkele dwarsliggers volstaan blijkbaar al om de renovatie van een bouwproject tegen te houden. Versluys trok aan de alarmbel en zijn statement roerde de hele dag het publieke debat.
Het bouwverlof inspireerde blijkbaar nog anderen. Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi en nota bene één van de machtigste mensen in vastgoedland, sprak zich dit weekend publiek uit over het renovatiebeleid van onze overheid. Marc Peeters, CEO van de grootste bouwgroep van ons land BAM, deed het voorbije weekend dan weer een oproep richting overheden om opnieuw te investeren in wegen en infrastructuur. Moedig en interessant, maar helaas ook een zeldzaamheid. Of kent u hun namen zoals u Marc Coucke en Michel Maus kent?
‘Vastgoedondernemers hebben wel degelijk een onderbouwde visie over de Vlaamse baksteen’
Nochtans heb ik met eigen ogen kunnen vaststellen dat het oude beeld van de sector niet meer bestaat. Toen ik een paar jaar geleden als communicator voor de vastgoedsector ging werken, vroegen sommige collega’s zich hardop af wat ik in hemelsnaam toch bij die vastgoed’maffia’ ging zoeken. De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik in een zwart gat sprong. Al snel bleek dat ik me het eerste jaar vooral moest inwerken, want er wordt verdorie veel studiewerk verricht in onze vastgoed- en bouwsector. Bijvoorbeeld over de bezwaren rond betaalbaar wonen, over de hoge registratiekosten, het scheefgetrokken kadastraal inkomen, de soms moeilijke informatieplichten, enz. Politici hebben er een visie over, net zoals juristen, professoren en anderen. Maar de vastgoedprofessionals die dag in dag uit met de praktijk geconfronteerd worden: je hoort ze zelden. Laat staan dat je ze leest via sociale media zoals Twitter of Facebook.
Als het over het denkwerk gaat, maken onze vastgoedondernemers echt wel hun huiswerk. Pragmatisch en met het nodige opportunisme, maar ook met een maatschappelijke visie en het algemeen belang voorop. Vaak worden hun visies ook nog eens voorgelegd aan studiediensten of andere experten, zodat ze niet verdacht kunnen worden van ‘uit de nek’ kletsen. Geregeld heb ik gezien hoe grote vastgoedbedrijven en/of organisaties met hun ideeën naar kabinetten stappen. Of omgekeerd: hoe politici hun hersenkronkels links of rechts voorzichtig bij hen aftoetsen. Maar steeds opnieuw blijft het beperkt tot gesprekken in de coulissen.
Vlaanderen, de regio die in heel Europa amper een gelijke kent als het over het kopen van een woning gaat, heeft nood aan vastgoedondernemers die hun visie durven uitspreken. De Vlaming staat open voor controversiële, vernieuwende modellen die een antwoord bieden op bv. de lintbebouwing of het verkavelingsmodel. In de vastgoedwereld wemelt het van mensen die hun ogen constant gebruiken om nieuwe visies te ontwikkelen. Deel ze alstublieft! De polonaise erbij dansen, zoals Marc Coucke nu en dan al eens doet, is niet verplicht. Zolang de visie maar onderbouwd is en ze het algemeen belang dient.
Dajo Hermans, managing partner van vastgoedcommunicatiebureau Bereal
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier