Vermogende Chinezen (doen alsof ze) scheiden om meer vastgoed te kunnen kopen
De maatregelen die de Chinese overheid neemt om een vastgoedzeepbel te voorkomen, lijken relatief makkelijk te omzeilen.
Uit vrees voor oververhitting op de vastgoedmarkt in China heeft de Chinese overheid een aantal maatregelen genomen om de vastgoedmarkt af te koelen. Met resultaat, blijkt uit recente cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek. Hoewel de prijzen in topsteden als Peking en Shanghai wat zijn afgekoeld, liepen de prijzen van nieuwe woningen in die steden september toch weer op tot het hoogste peil in zeven jaar.
Volgens gegevens van het persagentschap Bloomberg steeg de gemiddelde prijs van een nieuwe woning de eerste drie kwartalen van 2016 met 30 procent op een stedelijke toplocatie als Shangai, en met 13 procent op een zogenaamde ‘tier-two’-locatie.
Eén van de maatregelen om oververhitting op de vastgoemarkt tegen te gaan, bestaat erin dat de aankoop van verscheidene woningen door een en dezelfde koper of echtpaar in bepaalde gevallen niet langer mogelijk is.
Daar hebben radeloze kandidaat-kopers op zoek naar verrijkend vastgoed wat op gevonden.
Zo besliste het echtpaar Cai uit Shanghai eerder dit jaar om hun huwelijk te beëindigen. De oorzaak daarvan lag niet bij een of ander onoverkomelijk echtelijk conflict, maar bij de evolutie op de vastgoedmarkt. Het echtpaar, dat een kledingwinkel uitbaat, wilde een appartement kopen voor 3,6 miljoen yuan (ongeveer 532.000 dollar). Maar aangezien het echtpaar al drie woningen bezit en de lokale overheid maatregelen nam om de aankopen van vastgoedeigenaars te beperken, is het echtpaar in februari officieel gescheiden.
“Waarom zouden we ons zorgen maken over de echtscheiding? We zijn al zo lang getrouwd”, aldus de echtgenoot, die zijn volledige naam niet wil vrijgeven om mogelijke juridische problemen te voorkomen. “Als we dit appartement niet kopen, missen we de kans om rijk te worden.” (Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier