Tweede woning in Frankrijk. Zijn er koopjes te doen?
Frankrijk is sedert vele jaren zeer geliefd bij de Belgen die er een tweede verblijf kopen. Is dit momenteel interessant? Zijn er koopjes te doen? We vroegen het aan Sonja Callebaut, zaakvoerster van Ciel Bleu Invest, een vastgoedmakelaarsbedrijf gespecialiseerd in tweede verblijven in Zuid-Frankrijk.
Koopjes zoals in Spanje zijn er momenteel in Frankrijk niet te doen. De Franse vastgoedmarkt is immers heel stabiel, enkele uitzonderingen daar gelaten. Als we kijken naar het effectief aantal gerealiseerde verkopen in Frankrijk, dan merken we toch dat de vraagprijzen de laatste twee jaren met ongeveer 10% zijn gedaald. Soms zelfs iets meer, maar dan gaat het over huizen die veel te duur geprijsd waren. In de huidige Franse vastgoedmarkt, zien we dat dat de vraagprijs van de meeste woningen overeenstemmen met de werkelijke waarde.
Interessante regio’s?
Het Zuiden van Frankrijk kan worden opgesplitst in drie regio’s.
- De regio van Monaco tot Nice met het dure Beaulieu, Saint Jean Cap Ferrat en de streek rond Nice en Cannes. Heel deze regio maakt deel uit van de ‘Gouden Driehoek’ en blijft zeer duur. Niet verwonderlijk als men de rijkdom bekijkt van de eigenaars van tweede verblijven in die streek.
- De regio Sainte Maxime en Saint Tropez is eveneens zeer duur; Saint Tropez en onmiddellijke omgeving kan zelfs extreem duur worden genoemd. De budgetten die de kopers er besteden zijn heel hoog.
- De derde omgeving is het binnenland van deze regio’s. Men spreekt over een straal van 30 kilometer van de kust land inwaarts met pittoreske dorpjes als Lorgues en Flayosc. Het betreft een zeer interessante regio omdat men er eigendommen kan kopen die in een prijsklasse liggen die voor meerdere kandidaat-kopers realistischer zijn. Men kan er een mooie woning met zwembad en dito uitzicht kopen voor een prijs van 400.000 à 500.000 euro. Houd er wel rekening mee dat je iets verder van zee zit maar wel in de heel mooie wijnstreek van de Côte de Provence. Deze omgeving is trouwens zeer in trek bij jongere mensen die willen fietsen of die de bergen willen intrekken. Verwacht er echter ook geen wonderen als het gaat om de prijzen; die zijn en blijven hoog.
Nu kopen?
Niemand heeft een glazen bol, maar de kans dat de prijzen stabiel blijven of zelfs zullen stijgen is reëel. Het heeft dus geen zin om te wachten als men zijn droomvilla ziet. Toestanden zoals in Spanje, waar de vastgoedmarkt in elkaar is gestuikt, zullen er niet komen in Frankrijk.
Mooie Franse woningen blijven hun waarde houden en worden er vlug aan de man gebracht. Goed onderhandelen met de verkoper, samen met een makelaar, is belangrijk.
Heeft men geluk te maken met een verkoper die snel zijn geld wilt krijgen, dan zijn ‘koopjes’ mogelijk.
Aandachtspunten
Er zijn een aantal zaken waar u best rekening mee houdt indien je als Belg van plan bent een woning te kopen in Frankrijk.
Houd in Frankrijk rekening met een vermogensbelasting – impôt sur la fortune – als de netto-waarde van de woning hoger is dan 1,3 miljoen euro. Verkoop je een woning met winst, dan betaal je hierop een meerwaardebelasting van 34,5% en dit tot 30 jaar na de oorspronkelijke aankoop.
Probeer te kopen zonder een lening in Frankrijk te moeten aangaan. Als je moet lenen, doe dit dan in België. Franse verkopers zien immers niet graag dat er een opschortende voorwaarde in de verkoopovereenkomst staat omwille van de onzekerheid.
Koop niet rechtstreeks van een particulier; je bent dan immers niet wettelijk beschermd.
Verken eerst goed de streek waar je een woning wilt. Heeft u dit gedaan, is het belangrijk zich te concentreren op een goede ligging in die streek.
Wil je de woning terug verkopen, dan is de ligging immers zeer belangrijk om zoveel mogelijk potentiële kopers te vinden. Betaal dus liever een iets hogere prijs hiervoor; het zal de toekomstige waarde alleen maar ten goede komen.
Laat je vooraf door een fiscalist inlichten over de verschillende manieren om een Franse woning te kopen. Je kan kopen onder vennootschapsvorm, via de zogenaamde Société Civile Immoblière, in privénaam of zelfs op naam van de kinderen.
De juiste keuze kan je heel wat besparingen opleveren, hetzij bij een wederverkoop, een sterfgeval of om de vermogensbelasting te vermijden. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier