Tweede verblijven in Frankrijk: Côte d’Azur en Provence blijven toppers
La douce France blijft onweerstaanbaar voor internationale vastgoedkopers. Twee experts onthullen welke regio’s populair zijn en waarop u moet letten bij het zoeken naar een tweede verblijf daar.
De Côte d’Azur blijft enorm populair bij buitenlanders die dromen van een tweede verblijf in Zuid-Europa. Het stabiele mediterrane klimaat, met gemiddeld 300 dagen per jaar mooi weer en milde winters, maakt het een aantrekkelijke bestemming. “De nabijheid van internationale luchthavens in Nice en Marseille, evenals de unieke ligging tussen de zee en de bergen, dragen bij aan de populariteit”, verduidelijkt Jan Vermeijen, makelaar bij Wretman Estate, dat zeven kantoren telt, van Menton aan de Italiaanse grens tot Saint-Tropez en het achterland.
“In de winter is het bijvoorbeeld mogelijk om ’s ochtends te skiën en ’s middags op het strand te liggen. Die combinatie is zeldzaam in Europa en zelfs wereldwijd.” Een andere belangrijke reden voor de aanhoudende interesse in deze regio is de stabiele vastgoedmarkt, die alleen maar in waarde toeneemt. Na de financiële crisis van 2008 was er een waardeverlies van slechts 8 à 10 procent, terwijl dat in andere delen van Europa, zoals Spanje, soms opliep tot 60 procent of meer. Jan Vermeijen: “Populaire regio’s in Zuid-Frankrijk zijn onder andere Valbonne, Mougins, Pays de Fayence en kleine, pittoreske dorpjes zoals Seillans, de woonplaats van de wielrenner wijlen Fred De Bruyne. Daarnaast blijven prestigieuze locaties zoals Saint-Tropez, Cannes en Antibes sterk in trek.”
Waardevastheid en technisch dossier
Ook de Provence blijft ongemeen populair. “Het is een zeer divers en uitgestrekt gebied, dat even groot is als Vlaanderen en Nederland samen”, getuigt Rudi Janssens, die met Janssens Immobilier al meer dan twintig jaar een kantorennetwerk met dertien bureaus runt met de focus op luxevastgoed. “Er zijn hier veel beschermde natuurgebieden waar nooit gebouwd zal worden. Dat maakt de vastgoedmarkt hier zeer waardevast. Wie bijvoorbeeld investeert in een woning in de buurt van de Mont Ventoux, Luberon of Alpilles haalt die investering er zeker opnieuw uit bij een eventuele verkoop later.”
‘Kopers worden hier goed beschermd’
Jan Vermeijen, Wretman Estate
Bij de aankoop van een eigendom in Frankrijk is het belangrijk aandacht te besteden aan het verplichte technische dossier, les diagnostics. “Dat dossier bevat informatie over de staat van de elektriciteit, de aanwezigheid van asbest of lood in oude verflagen, en de energieprestaties van de woning”, tipt Jan Vermeijen vanuit zijn ervaring als directeur van Maison sans Soucis, gespecialiseerd in de renovaties van vakantiehuizen. “Ook de staat van een zwembad verdient extra aandacht, omdat de reparatiekosten soms onverwacht hoog kunnen oplopen.”
Vergelijken en onderhandelen
Het is zinvol zo veel mogelijk panden te bezoeken. Rudi Janssens: “Dat vereenvoudigt het vergelijken van vastgoed en de prijzen. En minstens even belangrijk: dat opent mogelijkheden tot interessante investeringen, bijvoorbeeld in panden met een lage energiescore of met flink wat renovatiewerken. Bij dergelijk vastgoed kan over de prijs onderhandeld worden. De verkopers hebben ingezien dat de hogere vraagprijzen uit de covidperiode niet meer werken.”
Sowieso duurt een aankoopproces in Frankrijk vaak langer dan in andere Europese landen, “vanwege de tragere administratie bij lokale instanties en notarissen”, ervaart Vermeijen. Kopers worden echter wel goed beschermd door diverse onderzoeken en documenten, zodat ze volledig op de hoogte zijn van de staat van de woning. “Een compromis de vente of de authentieke akte telt makkelijk dertig pagina’s, exclusief de bijlagen”, besluit Jan Vermeijen.
Dossier tweede verblijven: Spanje, Frankrijk, Italië en Noorwegen
Lees meer over tweede verblijven in Spanje en Italië in dit dossier. Na Spanje, Italië en Frankrijk komt ook Noorwegen nog aan bod. Het hele dossier verschijnt ook in het nieuwe Trends Magazine van donderdag 11 juli.
Tweede verblijf in het buitenland: lees ons dossier over Frankrijk, Italië, Spanje en Noorwegen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier