Strengere controles op buitenlands vastgoed voor Vlaamse kopers

Vlamingen die al vastgoed bezitten in het buitenland, moeten bij de ­aankoop van een gezinswoning in Vlaanderen geen 2 procent, maar 12 procent registratiebelasting ­betalen. Die regel bestaat al, maar er werd tot nu toe niet op gecontroleerd. Daar komt binnenkort verandering in, schrijft De Tijd vrijdag.

De nieuwe Vlaamse regering verlaagt de registratierechten voor wie een zogeheten ‘enige eigen woning’ koopt, van 3 naar 2 procent vanaf 1 januari 2025. Om aanspraak te maken op dat verlaagde tarief mag de koper geen andere woning of bouwgrond ­bezitten. Heeft hij wel andere eigendommen, dan is hij 12 procent ­verschuldigd. 

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) kan enkel controleren of de koper al ander vastgoed bezit in België. Bezit die koper vastgoed in het buitenland, dan kan hij of zij momenteel vrij makkelijk van het gunsttarief gebruikmaken. De buitenladnse eigendom verzwijgen tijdens het aankoopproces verzwijgen, volstaat dan. De pakkans is klein. Wie toch betrapt wordt, moet alsnog het standaardtarief van 12 procent betalen plus een boete van 20 procent. 

Federale fiscus

Vlaams minister van Financiën Ben Weyts (N-VA) wil nu werk ­maken van controles op buitenlands vastgoed. “Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. Als Vlamingen een voordeel verliezen omdat ze al een eigendom hebben in eigen land, dan kan het toch niet dat mensen met een eigendom in het buitenland dat voordeel wel krijgen?” 

Het is voor Weyts dus kwestie om de informatiedoorstroming van de federale fiscus naar Vlabel op gang te brengen. Ontslagnemend federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de ­federale overheidsdienst Financiën inmiddels de opdracht gegeven mee te werken aan nieuwe projecten rond gegevensuitwisseling. ‘”ls Vlaanderen de vraag stelt, zal er – binnen het wettelijke kader – alles aan gedaan worden om dat zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen, zodat elke overheid haar doel kan nastreven”, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van ­Financiën. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content