‘Stijgende rente zal vastgoed niet doen crashen’
Sinds de daling van de rentes zijn de vastgoedprijzen mondjesmaat gestegen. Als de rente weer stijgt, zullen de woningprijzen in theorie dus weer zakken. Maar volgens Belfius zal het zo’n vaart niet lopen.
2015 was een sterk jaar voor de Belgische vastgoedmarkt. Uit cijfers van de notarissen bleek eerder al dat zowel de prijzen van woningen (+2,9%) als van appartementen (+2,8%) zijn gestegen in Vlaanderen. Een van de voornaamste oorzaken van die prijsstijging was de lage hypotheekrente, op haar beurt een gevolg van het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank.
“Ook de extreem lage rente voor klassieke beleggingen zoals spaar- en termijnrekeningen heeft het residentieel vastgoed in 2015 zonder twijfel ondersteund. Vastgoed is als belegging relatief interessanter geworden”, voegt Belfius daaraan toe. En ook dit jaar is de kans groot dat de rente op een laag pitje blijft staan. Zo is het vrij zeker dat ECB-voorzitter Mario Draghi het monetair beleid in maart nog versoepelt.
Gestage renteklim
De rentestijging had enkel een tijdelijke vertraging van de inflatie van de verkoopprijzen tot gevolg
Al gaat de Belgische nationale bank ervan uit dat de langetermijnrentes de volgende jaren in een gezapig tempo klimmen. “Voor de Belgische OLO-rente (overheidsobligatie met een looptijd van tien jaar) rekenen we momenteel op een rentestijging met 40 tot 50 basispunten in 2016 en met 50 tot 75 basispunten in 2017”, laat Belfius weten. Daarbij gaat de bank uit van een stijging van de olieprijzen richting 50 à 55 dollar tegen eind 2016.
Zo’n aanpassing van de rente gaat in theorie hand in hand met een daling van de vastgoedprijzen. Maar daar mogen we niet zomaar van uitgaan, klinkt het bij Belfius. Die benadrukt dat het negatieve effect van een hogere rente op de gemiddelde woningprijzen sinds 1985 zeer beperkt is gebleven. Zo zijn er de afgelopen dertig jaar vier episodes geweest waarbij de Belgische OLO-rente met meer dan 100 basispunten steeg, terwijl een effect op de vastgoedprijzen uitbleef.
Vertraagde inflatie vastgoedprijzen
“De rentestijging had enkel een tijdelijke vertraging van de inflatie van de verkoopprijzen tot gevolg”, verduidelijkt Belfius. Volgens de bank zal ook een klim van de Europese rente geen zware gevolgen hebben voor de vastgoedprijzen. Een scenario zoals in de jaren zeventig, toen de vastgoedprijzen crashten, is dan ook zeer onwaarschijnlijk, oordeelt de bank.
Belfius verwacht dat een volgende renteklim niet resulteert in een nominale daling van de Belgische residentiële vastgoedprijzen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier