Renovatie jonge woning wordt duurder: ‘Maar aantal renovatiewerken gaat toenemen’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vanaf vandaag – vrijdag 12 februari – wordt het btw-tarief voor renovatiewerken aan woningen jonger dan tien jaar opgetrokken van 6 naar 21 procent. “Toch zal het aantal renovatiewerken de komende maanden sterk toenemen”, zegt Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Wie vanaf vandaag een woning renoveert die jonger is dan tien jaar, betaalt 21 procent belastingen op de materialen en de gefactureerde werkuren. Enkel eigenaars van oudere woningen genieten nog van het fiscale gunsttarief van 6 procent.

Concreet betekent dit dat wie bijvoorbeeld voor 50.000 euro renovatiewerken laat uitvoeren aan zijn woning vanaf vandaag 10.500 btw euro moet neertellen. Tot gisteren was dat slechts 3000 euro. Dat is een prijsverschil van 7500 euro.

Stimulatie doe-het-zelfwerk

De nieuwe tarieven kunnen op niet veel bijval rekenen van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). “Wij hadden liever de huidige btw-tarieven behouden”, zegt Marc Dillen, directeur van de VCB . “Een btw-tarief van 21 procent stimuleert het doe-het-zelfwerk en dat is slecht nieuws voor de aannemers.”

Marc Dillen
Marc Dillen

Toch verwacht Dillen de komende maanden geen terugval van renovatieprojecten, integendeel. De VCB verwacht dit jaar 50 tot 75 miljoen euro extra renovatieactiviteit . Daarbij spelen de verlaagde schenkingsrechten volgens Dillen een zeer belangrijke rol. Zo krijgt iemand die een geschonken woning of appartement voor minimum 10.000 euro renoveert een deel van de betaalde schenkingsrechten terug. “En dat was de afgelopen maanden al sterk voelbaar”, verduidelijkt Dillen. Zo waren er in december 2015 liefst 2300 schenkingen, een hoogtepunt in 2015. “Bovendien zal die tendens zich dit jaar nog voortzetten.”

“Daarnaast krijgen veel jonge gezinnen nu een bestaande woning in handen. En dat heeft een niet te onderschatten effect”, gaat hij verder. Uit eerdere cijfers van de Confederatie Bouw blijkt namelijk dat een op de twee jonge gezinnen een woning binnen de drie jaar renoveert. Nu dat aantal exponentieel is toegenomen, zullen ook het aantal renovatiewerken stevig boomen.

Renovatiepremie

Maar niet alleen de verlaagde schenkingsrechten zijn een reden voor het toenemende aantal renovatiewerken, ook de renovatiepremie stimuleert de renovatiehonger. “Gezinnen kunnen tot 30 juni profiteren van de huidige premies voor energiebesparende investeringen. Daarna worden die aangepast”, benadrukt Dillen.

Momenteel zijn woningeigenaars niet verplicht energie-efficiënte renovaties uit te voeren aan hun woning

Hij raadt gezinnen die plannen hebben om te renoveren dan ook aan dat zo snel mogelijk te doen, want binnenkort zullen de subsidies gestaag afnemen. “Momenteel zijn woningeigenaars niet verplicht energie-efficiënte renovaties uit te voeren aan hun woning. Ze worden wel gestimuleerd om dit te doen aan de hand van premies. Maar in het kader van de Vlaamse strategie voor duurzame ontwikkeling (‘Visie 2050’, nvdr) wil de Vlaamse regering alle woningen energiezuinig maken tegen 2050. Dat betekent dat de subsidies plaats moeten maken voor verplichtingen”, benadrukt Dillen.

Bovendien verhoogt een EPC-label (een energieprestatiecertificaat) de druk om energiezuinig te bouwen en te renoveren. Wie bijvoorbeeld zijn woning wil verkopen en een EPC-score van slechts 500-600 haalt, maakt meteen duidelijk dat er nog veel werken aan de woning zijn. Volgens Dillen zijn dit allemaal aanwijzingen dat het aantal renovatiewerken zal blijven toenemen, ondanks de verhoogde btw-tarieven voor jonge woningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content