Regering maakt verhoging van sociaal tarief voor gas en elektriciteit ongedaan
De regering zal de verhoging van het sociaal tarief voor gas en elektriciteit bevriezen. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.
Vorige week raakte bekend dat het sociaal tarief voor gas en elektriciteit met respectievelijk 28 en 22 procent zou stijgen vanaf 1 februari. ‘Nog nooit eerder was die zo hoog en zo bruusk’, zei minister van Economie Kris Peeters (CD&V), reden waarom de regering de verhoging van de sociale tarieven voor de volgende zes maanden bevriest. Intussen moeten de bevoegde ministers – naast Peeters ook minister van Energie Marie Christine Marghem – met energieregulator CREG overleggen over een structurele oplossing.
‘Wat is berekend door de CREG en vorige week aangekondigd, gaat niet door. Het sociaal tarief blijft behouden op het niveau van voor 1 februari’, aldus Peeters. Dat besluit moet nog voorgelegd worden aan de Raad van State, de gewesten en in het parlement, maar de bevriezing zou retroactief werken. ‘We rekenen op het parlement voor hun politieke steun’, zei premier Charles Michel. Zijn ontslagnemende regering heeft daar geen meerderheid meer. ‘Dit is een belangrijke beslissing, waar nog eens uit blijkt dat we ook voor die groep die het al moeilijk heeft, de nodige inspanningen doen.’
De maatregel kost 13 miljoen euro. Dat geld komt uit een fonds dat bestemd is voor verwarmingspremies, zei Marghem. De CREG moet nu binnen de zes maanden een nieuw systeem uitwerken voor de berekening van de sociale tarieven, om een nieuwe plotse stijging te voorkomen. ‘We willen kunnen corrigeren als het nodig is’, aldus Marghem.