Vrije Tribune

Recordaantal Belgen kocht voorbije maanden buitenverblijf in Spanje

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje koopt, lijkt geen grenzen te kennen. De eerste jaarhelft van dit jaar waren ze met 1.594, én dat is alweer een record. Marleen De Vijt, CEO van Azull geeft tekst en uitleg bij de cijfers.

In Vlaanderen zijn het vooral de Antwerpenaren die massaal in een Spaans buitenverblijf investeren, gevolgd door de Oost-Vlamingen en heel wat mensen uit Vlaams-Brabant. Reden voor de topverkoop: heel wat andere concurrerende landen, zoals bv. Turkije, lijden onder de terreuronrust. Dat zegt De Vijt, CEO van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.

De statistieken van Belgen die de voorbije jaren Spaans vastgoed kochten, zijn hallucinant. In 2008 kochten amper 540 Belgen een Spaanse casa, maar daarna ging het steil bergop: van 1.031 Belgen in 2011 over 2.664 in 2013 tot 2.907 vorig jaar. Sinds 2008, nauwelijks een jaar nadat de eerste gevolgen duidelijk werden van de huizencrisis, werden in totaal al 14.674 Belgen eigenaar van een Spaanse casa. Voor 2016 komen daar naar schatting nog eens 3.188 nieuwe Belgische eigenaars bij. En dat zal opnieuw een record zijn.

Alleen al de eerste zes maanden van dit jaar kochten 1.594 Belgen een vakantiewoning in Spanje. Dat is 3,5 procent méér dan dezelfde periode vorig jaar (1.539). Alles wijst dus op nog betere verkoopcijfers voor de komende maanden, waardoor de markt voor heel 2016 nu al bijna zeker is van een meerverkoop van gemiddeld 10 procent tegenover vorig jaar.

De remonte van Spaans vastgoed heeft te maken met de terreuronrust in andere landen

Als we naar de Belgische aankopen in Spanje kijken, zijn het vooral de Vlamingen die kopen. In Vlaanderen koopt niemand zoveel Spaanse buitenverblijven als de Antwerpenaren, gevolgd door de Oost-Vlamingen, kopers uit Vlaams-Brabant,West-Vlamingen en Limburgers. Op basis van een eigen marktanalyse stellen we vast dat tijdens het eerste semester van dit jaar zo’n 600 Antwerpenaren een tweede verblijf in Spanje kochten. Of ongeveer honderd Antwerpenaren per maand.

Verder werd er tijdens de eerste zes maanden van dit jaar Spaans vastgoed gekocht door een 300-talOost-Vlamingen, een 250-tal Vlaams-Brabanders, een 200-tal West-Vlamingen en ruim 100 Limburgers.

Andere concurrerende landen

Spanje is bij de Belgen al een hele tijd in trek, en dat had de laatste jaren vooral te maken met de vastgoedkoopjes die er te doen waren. Maar zelfs nu de gemiddelde vakantiewoning – bekeken over heel Spanje – zo’n 7,5 procent duurder is geworden ten opzichte van 2015, blijft het land zijn aantrekkingskracht behouden. Met andere woorden:

Spanje is zich goed aan het herpakken. Voor een tweede verblijf in Spanje betaal je vandaag gemiddeld 275.000 euro. Maar de ‘remonte’ heeft voor een groot deel te maken met het feit dat het land profiteert van de te betreuren onrust in andere ‘concurrerende’ landen zoals Turkije of Tunesië.

Brexit-effect?

Voor de Belgen die in Spaans vastgoed investeren, zullen de gevolgen van de Brexit hoe dan ook minimaal zijn

Hoewel de voorbije maanden dus opnieuw een recordaantal Belgen zich aan Spaans vastgoed waagde, zakten we toch weg van de vierde naar de zesde plaats in het lijstje van meest populaire kopers in Spanje. Dat betekent alleen maar dat het land ook bij andere buitenlandse kopers aan populariteit wint. Zo kochten het voorbije half jaar zowel de Zweden (+6%), als de Duitsers (+7%) en Italianen (+4,5%) massaal meer tweede verblijvenin Spanje.

Niemand koopt meer in Spanje dan de Britten. Door de Brexit is een Spaans buitenverblijf echter aanzienlijk duurder geworden voor de Britten. Daardoor zou het kunnen dat ze de komende maanden mogelijk iets minder Spaanse casa’s kopen, wat wel eens tot prijsdalingen zou kunnen leiden. Al wordt het Brexit-effect op het Spaans vastgoed pas echt duidelijk in 2017.

Voor de Belgen die in Spaans vastgoed investeren, zullen de gevolgen van de Brexit hoe dan ook minimaal zijn, gezien de Belgen vooral actief zijn op de Spaanse nieuwbouwmarkt. Wereldwijd wordt verwacht dat er dit jaar 54.500 Spaanse panden in buitenlandse handen terechtkomen. Dat is 18 procent meer dan in 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content