‘Nog nooit zoveel vastgoedtransacties geteld’
De onzekere tijden en de lage rentes duwen de Belg – en in het bijzonder de Vlaming – massaal richting vastgoed, zo blijkt uit cijfers van de notarissen over het tweede trimester. Nooit vonden meer vastgoedtransacties plaats.
Het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal steeg met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar naar een absoluut record. “We mogen spreken over een stormloop bij de notarissen”, aldus Bart Van Opstal van de notarisfederatie. Vooral in april (+22,1 procent) en mei (20,4 procent) waren er heel veel vastgoedtransacties.
Vasgoeddrukte Vlaanderen
De vastgoeddrukte was in het tweede trimester voornamelijk voelbaar in Vlaanderen en Brussel. Vlaanderen kende bijna een kwart meer transacties (23,9 procent) dan vorig jaar. “Uitzonderlijk”, aldus Van Opstal. Voor West-Vlaanderen gaat het zelfs om een stijging met bijna een derde (32,8 procent).
Ook Brussel deed het erg goed, met 16,5 procent meer vastgoedtransacties, ondanks de terreuraanslagen van maart. “Er was voor gevreesd, maar de terreuraanslagen hebben geen negatieve impact gehad op de vastgoedmarkt in de Brusselse gemeenten”. Wallonië kende dan weer een daling met 2,11 procent. Wellicht schrikt de onzekerheid over de nieuwe fiscaliteit hier kopers af.
Aanleiding voor de populariteit van vastgoed zijn de onzekere tijden, de zoektocht naar rendement van beleggers en de lage hypotheekrentes.
Duurdere appartementen
De prijsevoluties van vastgoed tonen een opvallend verschil: terwijl de prijs van woonhuizen tegenover vorig jaar stabiel bleef, werden appartementen duidelijk duurder. De verouderende bevolking kiest makkelijker voor een flat dan een woning, en ook investeerders op zoek naar een belegging kiezen liever voor een appartement dan een woning. Concreet werden woningen 0,2 procent duurder tegenover vorig jaar, terwijl appartementen 4 procent duurder werden in vergelijking met vorig jaar.
De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedraagt nu 236.726 euro. Tegenover vorig kwartaal is dat wel een stijging met 2,9 procent, maar het gaat hier om een correctie tegenover de vorige maanden. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis naar 262.872 euro. De gemiddelde prijs van een appartement bedraagt 213.394 euro (+3,4 procent tegenover vorig kwartaal). In Vlaanderen steeg de prijs naar 218.136 euro.
De prijs van bouwgrond verschilt enorm tussen het noorden en zuiden van het land. Na de prijsdaling in het eerste trimester gaan de prijzen van bouwgrond weer omhoog in het tweede trimester: van gemiddeld 149.000 euro naar 165.000 euro in Vlaanderen, en van 81.000 euro naar 91.000 euro in Wallonië.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier