Nike-site Ham en Greenbizz dingen naar dezelfde Mipim-award
Het distributiecentrum van Nike in Ham en het Greenbizz-project van Citydev in Brussel zijn genomineerd voor een architectuurprijs die donderdag wordt uitgereikt op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes.
Het gebouw van Nike en Greenbizz dingen mee naar de award ‘Best Industrial and Logistics Development’. Er zijn ook twee niet-Belgische projecten in de running.
Het Nike-gebouw werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects en gebouwd door BPC. Het advies over de belangrijke ecologische aspecten werd geleverd door Arcadis. De groenvoorziening was in handen van de landschapsarchitect Pauwels. Nike diende onlangs een aanvraag in voor een nieuwe uitbreiding.
Op de nieuwe site werken 500 mensen (naast de 3000 andere collega’s). Ze heeft een groene gevel van 1,3 kilometer. Het gebouw werd geplaatst als een soort van koepel boven het volautomatisch distributiesysteem voor schoenen. Het systeem draait volledig op hernieuwbare energie: wind, zon, geothermisch, biomassa en hydro-elektriciteit (dankzij het Albertkanaal). Er worden zelfs schapen ingezet om het landschap te onderhouden. Bijenkorven op het terrein moeten hun bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Bart Demeester (Arcadis) leverde advies over de ecologische aspecten. “Ze waren voor Nike de hoofdreden om met ons consortium in zee te gaan”, zegt hij. “De groep wilde niet de zoveelste doos langs het Albertkanaal inplanten, maar een gebouw dat zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu. Het gebouw is uniek in zijn soort.”
Greenbizz is een project van Citydev, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Van Brussel. Het passiefgebouw van 8000 vierkante meter aan Tour & Taxis mikt sinds april 2016 op duurzame ondernemingen door 17 aanpasbare ateliers aan te bieden tussen 120 en 500 vierkante meter. De architect is het bureau achitectassoc.
“Zo’n 50 tot 70 procent van de ruimte is al ingenomen”, zegt Benjamin Cadranel, topman van Citydev, aan de Mipim-stand van Brussel. “Niet enkel het gebouw is aangepast aan de moderne ecologische criteria, maar ook de ondernemingen die er een beroep op doen passen in dat concept. Het project past in het nieuwe woonkwartier van 450 passiefwoningen met een gemeenschappelijke tuin dat er wordt ontwikkeld.”
In andere categorieën architectuurprijzen vinden we ook nog Belgische projecten terug, zoals ‘het beste kantorencomplex’ (Warsaw Spire van Ghelamco/Jaspers-Eyers Architects), ‘beste gerenoveerd gebouw’ (Chambon, Immobel-Allfin/A2RC Architects /Jaspers-Eyers Architects) en ‘beste stedelijke renovatie’ (Be-Mine in Beringen., onder meer LRM en Democo).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier