‘Nederlands verkiezingsresultaat is hoopvol signaal voor Europees vastgoed’
“Door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen kunnen zeker zijn dat Nederland op langere termijn verankerd blijft in de Europese Unie. Dat neemt de druk weg van de vastgoedmarkt”, zegt Pertti Vanhanen, Global Head of Property van Aberdeen.
“Als onzekerheid plaats ruimt voor zekerheid, zijn vastgoedinvesteerders tevreden. Dus ben ik een tevreden man. Nu nog hopen dat de onderhandelingen over een Nederlandse regeringscoalitie op een redelijke termijn worden afgehandeld”, aldus Vanhanen.
We spraken met de Fin af aan de Aberdeen-stand op het strand van Cannes tijdens de Mipim-vastgoedbeurs. Hij is verantwoordelijk voor de investering en het beheer van 25 miljard euro vastgoed wereldwijd, op een totale portfolio van 354 miljard euro. “Amsterdam is voor ons een van de topsteden voor vastgoedinvesteringen”, zegt hij. “Dat zal dus zo blijven. Het pro-Europese verkiezingsresultaat in Nederland is ook een opsteker voor Brussel als gaststad voor de Europese instellingen.”
Aberdeen is in Brussel sinds 2014 eigenaar van de Leopoldtoren, die wordt verbouwd tot een moderne woontoren (Leopold Views) voor 201 gezinnen. Het kocht ook het kantoorgebouw in de Leopoldwijk. Aberdeen is ook al vijf jaar eigenaar van het Olen Shopping Park (31.000 vierkante meter). Een merkwaardige mix van vastgoed op een toplocatie en ondergewaardeerd patrimonium. Dat laatste is nu minder aantrekkelijk.
“Vandaag zijn we voorzichtiger dan een paar jaar geleden”, verzekert Vanhanen. “De brexit, de nakende Franse en Duitse verkiezingen vormen een mix van onzekere factoren, die blijven wegen op het vastgoed. Daarom investeren we vandaag in vastgoed zonder risico. Nergens ben je zeker, tenzij misschien in Noorwegen. Kortetermijnhuren, herbestemmingsvastgoed, nog te ontwikkelen projecten of B-locaties laten we links liggen. We willen enkel stevige huurcontracten van bedrijven zoals Google of Amazon. We kijken opportunistisch uit naar mooie projecten. Olen is daar een voorbeeld van. Het is een wat ongewone plek voor winkelvastgoed, maar regionaal een sterke speler. Wie goed uitkijkt, vindt op termijn mooie kansen. Maar makkelijk is het niet, want er is heel veel geld voor relatief weinig goede projecten.”
Vanhanen denkt niet dat de Europese vastgoedmarkt op middellange termijn in de problemen komt. Het verschil tussen het rendement van investeringen in topkantoorgebouwen (4 procent) en het gemiddelde voor Europese obligaties op tien jaar (1 procent) is immers historisch hoog. “Vastgoed blijft een baken in onzekere tijden”, klinkt het hoopvol onder de stralende zon aan de Côte d’Azur. “Zonder ongelukken is het een goed alternatief voor andere investeringen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier