Vrije Tribune

Nederlanders en Fransen weten wat te doen bij negatieve spaarrente. En de Vlaming?

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

De bijna negatieve rente op spaarboekjes duwt de Vlaming meer en meer richting vastgoedinvesteringen. Niets mis mee, alleen moeten we leren dat er meer is dan de super-traditionele baksteen. Waarom zouden we niet net zoals de Fransen en de Nederlanders durven investeren in toeristisch vastgoed in eigen land, zegt James Mennekens, de vroegere CEO van Center Parcs (Pierre & Vacances).

De Vlaming wordt nerveus nu hij overal leest dat hij binnenkort misschien zelfs de banken zal moeten betalen om zijn spaarcenten bij hen te mogen parkeren. Als het zover is, zegt vier op de vijf zijn spaargeld weg te zullen halen, zo bleek nog maar pas uit een bevraging. Onder de matras ermee, zegt de Vlaming dan. Of hij stopt het in vastgoed. Kan het nog typischer? Als het over ons geld gaat, doet de Vlaming vooral beroep op zijn gezond boerenverstand.

Daar is niets mis mee, het is zelfs slim. Alleen is onbekend nog vaak onbemind. De Vlaming die zijn centen in vastgoed wil investeren, moet weten dat er méér bestaat dan de klassieke baksteen. Want uiteraard is het superveilig om te investeren in de eigen woning. En ook de ‘avonturiers’ onder ons die kiezen voor de investering in een tweede verblijf – aan de eigen Vlaamse kust of in Spanje – doen geen slechte zaak. Maar waarom niet verder kijken? In Frankrijk doen ze dat al jaren en investeert Jean Modaal er al meer dan 40 jaar in toeristisch vastgoed in eigen land. En ook de Nederlanders, die vooral richting vakantieparken kijken, raken er meer en meer van doordrongen.

Mijn eigen lange ervaring in de toeristische sector leert dat toeristisch vastgoed een groeimarkt is. Logisch, want nergens evolueert het zo snel als daar. Denk maar aan Airbnb en konsoorten. Je hoeft al lang geen groot en superbekend merk te zijn om goed zaken te doen. Maar vooral, investeren in toeristisch vastgoed is méér dan een huis kopen om er vervolgens zelf van te kunnen genieten en het af en toe te verhuren. Je koopt een huis met een verhaal, én met service. Denk aan het opkomende ecotoerisme, bijvoorbeeld. Je investeert niet zomaar in bakstenen, maar in een vakantiehuis in het bos, waar je rust en natuur kan vinden. En als de kraan lekt, is er een dienst die voor de reparatie zorgt.

Nederlanders en Fransen weten wat te doen bij negatieve spaarrente. En de Vlaming?

Intussen duiken de eerste Vlamingen op die – beetje bij beetje – hun spaarcenten in een vakantiewoning in Wallonië steken. Terecht, want je kan er zelf af en toe van genieten, maar minstens even interessant is dat verhuren je al snel vijf tot zeven procent opbrengt, wat een pak meer is dan het klassieke spaarboekje. En verhuren werkt, tenminste als het verhaal goed zit. Niet vergeten: in de laatste weken van vorig jaar en de eerste weken van dit jaar werden de toeristische logies in Wallonië voor 43 procent bezet door Vlamingen. Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Vlaming ziet Wallonië meer en meer als de ideale plek voor een korte vakantie, in het groen en genietend van een beetje luxe. Bijna 70 procent trekt en nu en dan naartoe omdat het zo dichtbij is.

En opmerkelijk: vroeger stond Wallonië voor veel mensen gelijk aan de Ardennen, maar de dag van vandaag trekt 40 procent van de Vlaamse toeristen naar andere Waalse regio’s.

Of het nu een domein is of een vakantiehuis, ook de goede Vlaamse huisvader moet beseffen dat er anno 2016 echt nog wel een weg tussen de hyper-veilige investering en het onbezonnen risicovolle avontuur is.

James Mennekens, ex-topman Center Parcs (Pierre & Vacances) en voorzitter Your Nature

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content