Moeten we een stroomtekort vrezen?
Weerdeskundigen voorspellen deze week een eerste winterprik, en dat op een moment dat de stroomprijzen de pan uitrijzen. De vrees voor een stroomtekort neemt toe.
De stroommarkt staat onder druk. In ons land liggen de kerncentrales Tihange 1 en Doel 3 stil. In Frankrijk, een van de landen waaruit we energie importeren, is één op de drie kerncentrales gesloten. Dat laat zich voelen op de energiemarkt. De hoogspanningsbeheerder Elia liet gisteren weten dat de stroomprijzen op de handelsmarkt pieken bereiken tot meer dan 600 euro per megawattuur. Gisteravond tussen 18 en 19 uur steeg de prijs zelfs tot 678 euro.
“Dat is zeer uitzonderlijk”, zegt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. “De hoge prijzen zijn het resultaat van het spel tussen de vraag en het aanbod op de Europese elektriciteitsmarkten, waar meerdere landen op zoek zijn naar elektriciteit.” Zo ligt de vraag is ons land bijzonder hoog door de frisse temperaturen. Daarenboven is er weinig zon en wind, waardoor we minder energie kunnen winnen uit hernieuwbare bronnen. Als de meteorologen het juist hebben en de temperaturen deze week inderdaad flirten met de 0 graden, zal de vraag nog een extra boost krijgen.
Strategische reserves
De consumenten moeten niet meteen een verhoging van de energiefactuur vrezen”
Toch moeten we volgens Elia niet meteen vrezen dat we te maken krijgen met bevoorradingproblemen. Om te beginnen kunnen we nog terugvallen op strategische reserves: de gascentrales in Vilvoorde en Seraing, die binnen enkele uren 750 megawatt capaciteit in het net kunnen brengen. Daarnaast is de Belgische energiebevoorrading niet volledig afhankelijk van Frankrijk of van de eigen energiewinning. Vanhecke laat in De Morgen weten dat België ook nog stroom importeert uit Duitsland.
Ook minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is ervan overtuigd dat we ons niet meteen zorgen hoeven te maken. Naar aanleiding van de nijpende situatie zat de minister samen met Elia. Naar eigen zeggen blijft ze waakzaam om de bevoorrading te garanderen. Ze heeft haar administratie, de CREG en Elia gevraagd het onderzoek naar de koppeling met de buitenlandse markten te versnellen. Daarnaast liet ze weten dat de consumenten niet meteen een verhoging van de energiefactuur moeten vrezen.
Doel 1 en 2
Marghem haalt de huidige crisissituatie aan om aan te tonen dat “de regering de juiste beslissing heeft genomen door de kerncentrales Doel 1 en 2 vorig jaar niet te sluiten, maar tien jaar langer open te houden”. Volgens haar zou België zich zonder die kerncentrales in een veel complexere situatie bevinden.
Als er toch stroomtekorten dreigen, kan ons land terugvallen op het afschakelplan dat de vorige regering in het leven heeft geroepen. Daarbij wordt beurtelings een groep gemeenten voor enkele uren afgesloten van het stroomnet. “Een scenario dat nu op tafel ligt in Frankrijk”, klinkt het bij de Franse hoogspanningsbeheerder RTE. Bedoeling is de elektriciteitsbevoorrading van de bevolking te garanderen tussen 8 uur en 13 uur en tussen 18 en 20 uur. “In België is het zeker nog niet zover”, drukt Elia de consumenten op het hart.
Afschakelplan België
Indien er een schaarste heerst op de Belgische energiemarkt zullen verschillende groepen gemeenten, zogeheten schijven afwisselend worden afgesloten. Volgens het plan worden de schijven in dalende volgorde afgesloten, van schijf 8 tot schijf 2 en dan opnieuw van schijf 8 tot schijf 2. Op de onderstaande kaart kunt u nagaan tot welke schijf uw gemeente behoort.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier