‘Meerwaardebelasting op snelle vastgoedwinsten geen probleem’

STEPHANE VERBEECK"Ik stel voor die meerwaardebelasting degressief te maken over een periode van bijvoorbeeld vijf jaar." © BELGA
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Het gebeurt zelden dat een ondernemer een belastingvoorstel lanceert, dat zijn eigen sector kan treffen. Stéphane Verbeeck, de voorzitter van Voka Antwerpen-Waasland en ondervoorzitter van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector, doet dat wel. Hij heeft er begrip voor als de regering snelle aandelentransacties aan een meerwaardebelasting zou onderwerpen.

“Ik begrijp dat snelle winsten worden onderworpen aan een meerwaardebelasting op aandelen”, stelt Stéphane Verbeeck. Maar hij waarschuwt ook: “Het gaat evenwel niet op ondernemers nog eens te belasten als ze na decennia hard werken en belastingen afdragen hun bedrijf verkopen. De meerwaarde op de verkoop bepaalt hun pensioen. Daarom stel ik voor die meerwaardebelasting degressief te maken over een periode van bijvoorbeeld vijf jaar. Laat degene die zijn aandelen in het eerste jaar verkoopt 20 tot 30 procent betalen, om het tarief dan over vijf jaar te laten zakken tot nul.”

Zo’n meerwaardebelasting zal een effect hebben op de grote vastgoedtransacties op minder dan vijf jaar, die dikwijls in fiscaal voordelige aandelenconstructies worden gegoten. Verbeeck, die met zijn bedrijf Gands grote projecten realiseert, beseft dat zijn collega’s uit de vastgoedsector zo’n fiscale aanpassing niet graag zullen zien komen. “Het gaat om een aantal ondernemingen die enkel grote projecten van honderden miljoenen euro’s realiseren. Maar het wordt bijna onmogelijk dat op korte termijn vol te blijven houden.”

Huurinkomsten

Verbeeck schiet wel een ander proefballonnetje af. Hij voorspelt dat een hogere belasting op de huurinkomsten, zoals in CD&V-kringen wordt bepleit, desastreuze effecten kan hebben op de vastgoedsector. “De residentiële ontwikkeling zou kunnen afsteven op een zeepbel, omdat die niche voor particuliere investeerders momenteel de enige veilige haven is”, klinkt het. “Ik schat dat in grote projecten meer dan 40 procent van de woningen wordt gekocht door beleggers, die die woningen willen verhuren. In Antwerpen, waar ik zelf actief ben, bieden promotoren op projecten als het Oude Havenhuis, het Ziegler-gebouw en de Oudaan 40 tot 100 procent meer dan de geschatte waarde. Als de politici nu beslissen te tornen aan de lage belasting voor verhuurwoningen, zal de vraag dalen op een moment dat het aanbod enorm is. Als dat gebeurt, mogen we grote schokken verwachten op de markt. Niet dat er Amerikaanse toestanden op komst zijn, maar schokken zijn sowieso slecht voor een vastgoedmarkt.”

Fiscale stabiliteit

In het algemeen is Verbeeck vrij tevreden met de aanpak van de regering Michel. “De regeringsmaatregelen om de economie te ondersteunen hebben zeker een effect op het ondernemersvertrouwen. Zeker in de eerste helft van het jaar werd weer geïnvesteerd”, zegt hij. “Toch is er meer economische groei nodig – 1,5 tot 2 procent – om de machine opnieuw volop in gang te krijgen.”

Een van de grote voordelen van deze regering is de vrij grote fiscale stabiliteit, die er vroeger zeker in vastgoedtransacties veel minder was. “Er wordt niet voortdurend gemorreld aan de regeltjes, zodat je als promotor aan de investeerders rechtszekerheid kunt garanderen”, aldus de vastgoedpromotor. “Ook positief is het nieuwe, eveneens stabiele kader dat de regering heeft gecreëerd voor de GVV’s (gereglementeerde vastgoed vehikels, de vroegere bevaks, nvdr).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content