Meer dan tienduizend eigenaars laten geld groenestroomcertificaten liggen
Hoewel ze daar recht op hebben, vroegen ruim tienduizend eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen het afgelopen jaar hun groenestroomcertificaten bij hun distributienetbeheerder niet aan. Dat schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.
Distributienetbeheerders Infrax en Eandis staan in voor de verdeling van de elektriciteit en het aardgas tot bij de individuele installaties van particulieren of bedrijven. Daarnaast hebben ze ook andere taken, zoals onder meer het onderhoud van de netwerken.
Op 14 november vorig jaar zijn Infrax en Eandis ook verantwoordelijk geworden voor de groenestroomcertificaten in Vlaanderen. Concreet betekent dit dat mensen die zonnepanelen geïnstalleerd hebben, dit bij hun netbeheerders moeten melden en dat ze aan de hand van hun meterstand moeten aangeven hoeveel stroom ze via die panelen hebben opgewekt. Op basis daarvan bepaalt de netbeheerder op hoeveel groenestroomcertificaten (en dus op welk geldbedrag) de eigenaars van de zonnepanelen recht hebben.
‘Vorige maand, dus bijna één jaar na de overdracht naar de netbeheerders, waren ruim 10.000 installaties nog altijd niet aangemeld: 4.330 bij Infrax en 5.839 bij Eandis’, zegt Johan Danen (Groen), die de cijfers bij Vlaams Energieminister Bart Tommelein opvroeg.
Infrax vermoedt desinteresse bij een groot deel van deze ‘achterblijvers’. ‘Ook na zes herinneringen per mail en brief laten deze mensen na zich in orde te stellen’, zegt Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt.
Verdoodt roept deze mensen op om zich alsnog in orde te stellen. ‘Zeker aangezien zij de niet-aangevraagde certificaten van het voorbije jaar nog altijd kunnen innen, simpelweg omdat de uitkering ervan gebeurt op basis van de vorige meterstand. Ze hebben er dus alle baat bij dit snel te doen.’