Mag je als verhuurder een sleutel bijhouden?
Als verhuurder mag je een sleutel houden van het huis of appartement dat je verhuurt, maar je mag deze wel niet gebruiken, behalve als er sprake is van een noodgeval.
Houden mag, gebruiken niet
Als verhuurder mag je een sleutel houden van het huis dat je verhuurt. Je moet aan je huurder niet alle sleutels afgeven. Je hebt hier het akkoord van je huurder niet voor nodig. Je mag de sleutel niet gebruiken om te pas of te onpas binnen te gaan in de woning. Je mag de sleutel ook niet geven aan een vakman die werken moet doen in het huis. Doe je dat toch, dan schend je de rechten van je huurder. Die heeft recht op privacy en op een rustig genot van de woning.
De huurder kan naar de vrederechter stappen en een schadevergoeding vragen en eventueel zelfs de ontbinding van de huur. Bovendien bezondig je je aan huisvredebreuk. Je riskeert dat je huurder naar de politie stapt en dat je strafrechtelijk wordt vervolgd.
Tenzij bij noodgevallen
In noodsituaties mag je de sleutel wel gebruiken om binnen te gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval als de waterleiding sprong en het huis onder water komt te staan. Probeer in dat geval steeds eerst de huurder te contacteren. Gebruik de sleutel pas als dat niet lukt en de huurder niet dadelijk bereikbaar is. Er is slechts zelden sprake van een noodgeval.
Er moet sprake zijn van een gebeurtenis die zeer zware schade kan toebrengen aan je eigendom als je niet dadelijk iets doet. Ben je binnen in het huis dan moet je je ook beperken tot het oplossen van het probleem. Je mag niet gaan rondsnuffelen in de spullen van je huurder.
Een andere clausule?
Je kan in het huurcontract geen clausule opnemen die je meer rechten geeft. Zo kan je bijvoorbeeld niet met je huurder overeenkomen dat je te allen tijde binnen mag komen in de woning. Doe je dat toch dan is deze bepaling niet geldig. Ze maakt een te verregaande inbreuk uit op de rechten van je huurder. (JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier