Jo De Clercq (Rockspring): ‘Vastgoedmarkt staat aan vooravond heropleving’
Vijf jaar na het Lehman-débâcle is de vastgoedmarkt terug in beweging. Dat zegt Jo De Clercq, medevennoot van de fondsbeheerder Rockspring.
Vijf jaar na het Lehman-débâcle is de vastgoedmarkt terug in beweging. Dat zegt Jo De Clercq, medevennoot van de fondsbeheerder Rockspring.
Jo De Clercq, medevennoot van de fondsbeheerder Rockspring (goed voor een vastgoedportfolio van 7 miljard euro), verwacht dat de vastgoedmarkt zal heropleven. “Het Lehman-debacle vond exact vijf jaar geleden plaats”, zegt hij in een interview met Trends. “Dat is ook de looptijd van de meeste bankfinancieringen. De bankiers keken eerst de kat uit de boom. They kicked the can down the road. De prijzen bereikten de top in 2008 en duiken stilaan in de richting die de kopers wensen.”
De banken willen hun geld terugzien, zelfs als ze een deel van de kredieten moeten afschrijven. Ze kiezen nu voor zekerheid en willen minder risico op hun balans. De Clercs: “Bankiers zeggen hun klanten dat het welletjes is geweest. De meestal buitenlandse eigenaars hebben na vijf jaar afschrijvingen ook een prijs in de boeken die stilaan realistisch is. De markt beweegt. De eigenaars willen na vijf jaar miserie eindelijk verkopen. Tussen nu en 18 maanden komen er interessante deals naar boven. Ook in België.”
Als voorzitter van het investeringscomité van Rockspring begeleidde De Clercq vorig jaar voor 1 miljard euro aankopen en 0,5 miljard verkopen. Iets meer dan 5 procent van de portfolio van Rockspring bestaat uit Belgische baanwinkels en kantoren. De Clercq blijft geloven in Belgisch vastgoed. “De overheden huren hier voor een lange periode en bovendien is de huurprijs gekoppeld aan de index”, argumenteert hij. “Ter vergelijking: Franse overheden hebben huurcontracten van maximaal negen jaar en ze liggen in de politieke vuurlijn als ze een te hoge huurprijs betalen. Bij ons wordt er minder heisa rond gemaakt. Ook Londen _ met mogelijke huuraanpassingen naar beneden _ heeft een hoger risicoprofiel. Belgische kantoren zijn bijna een perfect financieel product, dat pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een jaarlijkse coupon van 5 tot 5,5 procent geeft.”
Op lange termijn presteert zijn Belgische portfolio het best in Europa. De Clercq: “Het is ons succesproduct. We hebben hier nooit een euro verloren.” Ons land kent echter een structurele moeilijkheden. “Het grootste probleem in België is de onderliggende economie. Door het gebrek aan goede economische vooruitzichten maakt de kantorenmarkt een crisis door, zonder veel perspectief op beterschap. Als er al een nieuw huurcontract is, gaat het over een verhuis naar een kleiner pand. België is trouwens zo klein dat het pas beweegt als de buitenlandse economieën eindelijk opleven. Er zal weer beweging komen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier