Vrije Tribune
Huren is geen ‘weggegooid geld’
Filip Dewaele, CEO van Dewaele Groep, wil komaf maken met het cliché dat het huren van een woning of appartement ‘weggegooid geld’ is. “Huren heeft wel degelijk zijn voordelen”.
De Vlaming zal en moet zijn eigen woning kunnen kopen. Het zit er zo ingebakken, al sinds de jaren ’50, en het lijkt er maar moeizaam uit te gaan. De afgelopen jaren nam het aantal huurders in Vlaanderen nochtans met twintig procent toe, stelt Dewaele Groep, één van de grootste vastgoedgroepen in Vlaanderen gespecialiseerd in de private huurmarkt. Vaak gaat het om mensen die niet anders kunnen dan een pand huren, al neemt het aantal bewuste huurders eveneens toe. Allen krijgen ze met de regelmaat van de klok te horen dat huren weggegooid geld is. “Onterecht”, aldus CEO Filip Dewaele. “Huren heeft wel degelijk zijn voordelen.”
De laatste jaren zwengelt de private huurmarkt opnieuw aan. In 2005 telde Vlaanderen nog 460.000 huurders, vandaag zijn er dat 550.000, oftewel bijna 100.000 méér. En hun aantal blijft langzaam stijgen. Net zoals het aanbod trouwens, dat vorig jaar met vijf procent toenam en ook dit jaar op eenzelfde stijging afstevent.
Er wordt dus meer gehuurd, maar opvallend is dat het stigma rond huren nog lang niet verdwenen is. “Weggegooid geld, het is iets dat huurders nog vaak te horen krijgen”, zegt Filip Dewaele, CEO van de gelijknamige Dewaele Groep. “Heel wat mensen die huren zijn dikwijls jongeren die eerst nog wat moeten sparen om vervolgens een woning te kopen. Maar we zien ook meer en meer mensen die bewust huren. Ze willen niet de zorgen van een eigen woning, willen flexibel zijn, enz. In het buitenland huren mensen al veel langer om die redenen. Duitsland is zo’n land met een veel omvangrijkere private huursector dan Vlaanderen. Meer dan de helft van het woningpatrimonium slaat er op de private huurmarkt, zelfs het fiscaal beleid is er gericht op de huurmarkt. Frankrijk kent eveneens een behoorlijk omvangrijke private sector, terwijl in Nederland naast de private huurmarkt ook de sociale sector een grote rol speelt.”
Waarom zou huren geen “weggegooid geld” moeten zijn? Dit zijn de vijf voornaamste voordelen om te huren.
Voordeel 1: groter netwerk
Huren betekent vrijheid. Je bent niet geketend aan je huidige woning en kan dus veel sneller de beslissing nemen om terug te gaan verhuizen. Zo leer je niet alleen andere mensen kennen, maar ook andere steden en buurten. En misschien nog het interessantste: je kan je erg flexibel opstellen voor de arbeidsmarkt.
Voordeel 2: minder gebonden leven
Huren is simpel. Je betaalt maandelijks een vaste prijs waarvoor je in ruil mag wonen. Geen moeilijke financiële overeenkomsten met de bank, geen verplichtingen, weinig administratie. Je weet waar je aan toe bent en dat is de grootste troef van huren. Je eigen financiële inbreng is ook een stuk kleiner waardoor het risico beperkt is.
Voordeel 3: ‘Try before you buy’
Het is moeilijk op voorhand te weten of je een woning leuk gaat vinden om in te wonen. Met huren kan je verschillende locaties en woningen ‘testen’ om vervolgens pas te concluderen wat jouw voorkeur geniet. Nadien maak je een definitieve keuze en investeer je toekomstgerichter. Zeker voor de eeuwige twijfelaars kan dit interessant zijn.
Voordeel 4: minder extra kosten
Als je een woning huurt, zit je niet met extra kosten – zoals bijvoorbeeld de grondlasten. Dit zijn kosten voor de verhuurder en niet voor de huurder. Zo zal je ook zien bij grotere herstellingen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van de verwarmingsketel of dakwerken, dat dit de verantwoordelijkheid is van de verhuurder.
Voordeel 5: geen schrik van forse prijsverhoging
Sommige mensen durven niet goed huren, omdat ze vrezen dat de huisbaas zomaar de prijs kan verhogen. Wanneer je een huurovereenkomst afsluit voor een woning, dan wordt de huurprijs echter in principe vastgelegd voor de volledige duurtijd van het contract. Er kan dan enkel geïndexeerd worden, maar in de praktijk komt dit neer op amper een paar euro’s per jaar. Of concreter: in 2014 betaalde je voor een appartement gemiddeld 614 euro per maand, in 2013 was dat 616 euro. Voor woningen daalde de gemiddelde maandelijkse huurprijs zelfs van gemiddeld 782 euro in 2013 over 756 euro in 2014 tot 750 euro in 2015.
Filip Dewaele, CEO van Dewaele Groep
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier