Hans Brockmans
‘Het zomerakkoord tast het toekomstige vermogen van huiseigenaars aan’
Het zomerakkoord van de Vlaamse regering heeft gevolgen voor de vastgoedmarkt, zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.
Nieuwe eigenaars moeten binnen de vijf jaar na de aankoop energiebesparende verbouwingen uitvoeren. Volgens de vastgoedsector leidt dat tot minder betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Ook aan de verkoopzijde is er een probleem.
Het zomerakkoord tast het toekomstige vermogen van huiseigenaars aan. Een nieuwe eigenaar zal de extra kosten die hij moet maken, doorrekenen in de aankoopprijs. De bank houdt geen rekening met de toekomstige kostenbesparing als ze een hypotheeklening verstrekt, wat de koopkracht negatief beïnvloedt. De verkoper ontvangt dus minder voor zijn oude woning.
Eigenaars die een woning verhuren, draaien al langer op voor de almaar strengere woon- en energienormen. De nieuwe maatregelen voeren de financiële druk nog op. De kans is groot dat heel wat huurwoningen weer op de markt komen. Ook hun waarde zal verminderen.
Het zomerakkoord tast het toekomstige vermogen van huiseigenaars aan
De prijsdaling die het zomerakkoord op de appartementenmarkt kan creëren, is goed nieuws voor ontwikkelaars. Zij kunnen blokken aankopen tegen een lagere prijs, omdat particuliere kopers door de hogere renovatiefactuur sneller zullen afhaken. Die professionals implementeren efficiënter allerlei normen. Een extraatje is de verlaging van de btw voor de sloop en de wederopbouw van woningen.
De keerzijde van de medaille is de betonstop in de buitengebieden. Slimme ontwikkelaars beseffen echter dat verkavelinkjes op de buiten niet meer van deze tijd zijn, binnenstedelijke projecten wel. Hun kopers zijn vaak beleggers, die zich professioneel laten helpen om een appartement te verhuren en allerlei nieuwe normen in te voeren. Het aandeel van de huurwoningen zal wellicht toenemen. De modale Vlaming krijgt het steeds moeilijker om zijn eigen bakstenen te bewonen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier