Geoffroy de Wilde (Century 21):’We vernieuwen of we sterven’
Het netwerk van vastgoedmakelaars Centruy 21 krijgen in ons land nieuwe eigenaars. CEO Geoffroy de Wilde d’Estmael wil dat zijn leden evolueren van een one shot business naar een dienstenbedrijf met toegevoegde waarde
Geoffroy de Wilde d’Estmael kondigt een kleine revolutie aan bij Century 21. “Onze makelaars moeten meer doen dan een woning verkopen”, voorspelt de nieuwe topman van de vastgoedgroep. “Enkel door toegevoegde waarde te bieden kan het beroep van vastgoedmakelaar zich handhaven. De Century 21-makelaar moet de koper ook bijstaan met zijn kennis over het verwerven en vernieuwen van een woning. Enkel als we onze reputatie verder opvijzelen tot het door de klant gewenste niveau, zullen we blijven groeien. Ons beroep moet vernieuwen of het is met uitsterven bedreigd.”
Avana Capital Investment neemt voor een onbekend bedrag de aandelen in Century 21 Benelux over van Mathieu Verwilghen en zijn stille vennoot Frank Cluck, die Century 21 in Frankrijk, Zwitserland en België uit de grond hielp te stampen. Drie pakketten van 24 procent aandelen in Avana zijn van Denis Vandamme (Century 21 Anderlecht), vastgoedontwikkelaar Grégory Maquet en het Hewlett-Packard-kaderlid Stéphane Etchayde. De rest is van de Luikse vastgoedondernemer Catherine Liègeois (18%) en Geoffroy de Wilde (10%).
De Wilde (47 jaar) was tot voor kort directeur Strategie & Innovatie bij de MIVB. “Ook de herstructurering van Century 21 gaat uit van een innovatief concept”, zegt De Wilde. “Ik laat het makelen aan de makelaars over, maar de uitbouw van het netwerk rond nieuwe diensten is mijn taak.”
Om de overgang vlot te laten verlopen, blijft oprichter Mathieu Verwilghen operationeel actief. “Dankzij de investering van de nieuwe eigenaars kunnen we werk maken van een grondige heroriëntering”, zegt de pas 60 geworden Antwerpenaar. “Ik kon het werk in mijn eentje niet aan.”
Het in 1971 opgerichte Century 21 Real Estate is met een netwerk van 100.000 verkopers in 75 landen de grootste residentiële vastgoedverkoper ter wereld. Het behoort tot de beursgenoteerde groep Realogy, die ook ERA Real Estate en Sotheby’s International Realty (luxevastgoed) in handen heeft. Verwilghen kocht in 1995 met zijn ondertussen overleden vennoot Rudy Geudens het hoofdfranchisecontract van de Amerikaanse groep, aanvankelijk om er het eigen netwerk van zestien makelaarskantoren in onder te brengen.
Century 21 Benelux haalt met een bedrijfscashflow van 0,5 miljoen en een nettowinst van 0,4 miljoen op een omzet van 2,8 miljoen euro een meer dan behoorlijk resultaat. Die omzet nam de voorbije jaren licht af. “Dat is een domper voor de individuele makelaars die nog maar een jaar of drie op de markt zijn”, getuigt Verwilghen. “Als oude rot in het vak weet ik dat de woningmarkt drie tot vijf jaar geleden een boost kreeg die abnormaal was. Vandaag is de markt genormaliseerd.”
Century 21 Benelux de laatste lettergreep van zijn naam waarmaken. “De vastgoedmarkt in het Groothertogdom is vergelijkbaar met die in ons land”, zegt De Wilde. “Met een bevolking van ongeveer 600.000 inwoners is er ruimte voor een tiental Century 21-kantoren. “Voorlopig is Nederland geen prioriteit.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier