Een woonlening wordt duurder

© iStock

Na een stijging van de rente op de staatsobligaties volgen de woonkredieten. Onder meer Belfius en ING hebben de hypothecaire kredieten duurder gemaakt.

Vooral de rente op een woonkrediet met een lange looptijd stijgt. Dat schrijft De Standaard. Belfius heeft de rente op een woonkrediet met een vaste rente op 20 jaar verhoogd van 3,119 naar 3,286 procent. ING heeft de rente op twintig jaar met 20 basispunten opgetrokken naar 3,60 procent.

BNP Paribas Fortis heeft vorige week de tarieven verlaagd, maar zal waarschijnlijk in de voetsporen treden van de andere banken.

“Ik raad de mensen aan niet langer te wachten als ze plannen hebben hun lening te herfinancieren of een woonkrediet aan te gaan”, zegt Kristof De Paepe van spaargids.be aan de krant.

De stijgingen blijven weliswaar beperkt omdat de banken ongeveer de helft van de staatsrentestijging doorrekenen aan de klant.

Normaal stijgen de spaarrentes samen met die van de woonkredieten, maar die blijven ongewijzigd of dalen. “De staatsrente op 1 en 2 jaar beweegt niet en is nog negatief. Ik zie de spaarrente nog niet zo snel stijgen”, zegt John Romain van Immotheker aan De Standaard.

Verdere daling spaarrentes

De afgelopen week hebben Beobank, Europabank en Argenta het mes gezet in de spaarrentes. Beobank heeft op 5 mei de basisrente en de getrouwheidspremie op de klassieke spaarrekening verlaagd van 0,15 naar 0,10 procent.

Argenta heeft geknipt in de getrouwheidspremies van de maxirekening ( van 0,20 naar 0,10%) en de Argenta E-Spaar (van 0,30 naar 0,20%). De basisrente op beide rekeningen bleef onaangeroerd.

Europabank heeft de basisrente van het renteboekje verlaagd van 0,40 naar 0,30 procent. De getrouwheidspremie blijft ongewijzigd op 0,20 procent. De bank heeft het hakbijl gezet in zowel de getrouwheidspremie als de basisrente van het renteboekje plus. Je krijgt nu een spaarvergoeding van 0,80 procent (voorheen was dat 1 procent). Als het gestorte bedrag op het renteboekje plus minder bedraagt dan de minimuminlage van 15000 euro, bedraagt de vergoeding op jaarbasis 0,20 procent aan basisrente en 0,15 procent aan getrouwheidspremie. Dat meldt de site Bankshopper.be. (DeStandaard/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content