Een tweede verblijf in Frankrijk blijft Belgen bekoren
De belangstelling van de Belgen voor de aankoop van een tweede verblijf in Frankrijk blijft toenemen. Vooral Noord-Frankrijk is in trek. Dat heeft veel te maken met de lagere prijzen en de gunstige fiscaliteit.
TWIN Properties ziet de interesse van Belgen voor een eigendom in Frankrijk toenemen. De tendens is te opvallend om er zomaar aan voorbij te gaan, vindt de in Frankrijk gespecialiseerde vastgoedmakelaar.
Er wordt een verband gezien met een arrest van he Antwerpse hof van beroep. Dat oordeelde in juni dat wie een woning in Frankrijk bezit, niet de werkelijke huurinkomsten hoeft aan te geven. “De valeur locative, te vergelijken met het kadastraal inkomen dat we in België kennen, volstaat”, zegt Stéphane Van de Velde, projectmanager bij Twin Properties Frankrijk.
“De eigenaar die zijn verblijf in Frankrijk ook verhuurt, hoeft dus niet de effectief ontvangen huur door te geven aan de fiscus. Dat is uiteraard goed nieuws. Bovendien mogen eigenaars de in Frankrijk betaalde belastingen van de valeur locative aftrekken.”
LMNP-regime
TWIN Properties is vooral gespecialiseerd in de verkoop aan de Côte d’Opale in Noord-Frankrijk. Vlamingen blijken zowel geïnteresseerd in tweede verblijven aan de kust als in investeringsvastgoed. “Ruim 55.000 Belgen hebben een tweede verblijf in Frankrijk, maar Bray-Dunes (vlak bij De Panne) en de Noord-Franse Opaalkust blijven door de rust en de lagere instapprijzen landgenoten lokken”, zegt Van de Velde.
“De lokale overheden blijven dan ook inzetten op buitenlandse investeerders. Vooral de ruimtelijke ordening, die hoogbouw aan het strand verbiedt en spaarzaam is met bouwvergunningen, kan op heel wat bijval rekenen.”
Het fiscaal voordelige Franse LMNP-regime speelt ook een belangrijke rol. Vlamingen die hun verblijf aan de Opaalkust verhuren, kunnen het volledige btw-bedrag van hun aankoop recupereren en worden niet belast op huurinkomsten die lager liggen dan 23.000 euro per jaar. “Steeds meer Vlamingen die tuk zijn op een tweede verblijf hebben begrepen dat de lamp in Noord-Frankrijk brandt”, besluit Van de Velde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier