Vrije Tribune
Een handvol tips om je woning snel verkocht te krijgen
Als we onze woning na drie maanden niet zelf verkocht krijgen, roepen we er een vastgoedmakelaar bij. Maar we proberen het eerst graag zelf, zo blijkt uit een bevraging bij 1.400 Belgen van vastgoedgroep Century 21 Benelux.
Vier op de tien Belgen halen er meteen een makelaar bij. Uit gemakzucht of omdat ze het vanaf de eerste dag goed willen aanpakken.
In Nederland is het bijna vreemd als je geen beroep doet op een makelaar, bij ons is het toch net iets anders. Al begint ook dat te keren. “Terwijl twee decennia geleden amper 2 op de 10 Belgen de verkoop van hun woning meteen aan een vastgoedmakelaar overlieten, is dat aantal vandaag verdubbeld”, zegt Isabelle Vermeir, woordvoerster van Century 21 Benelux. “Maar het verbaast niet dat anderzijds nog altijd zes op de tien Belgen die hun pand te koop stellen, het nog altijd graag eerst zelf proberen. De grootste struikelblok is en blijft het ereloon dat bij verkoop betaald moet worden. Zeventig procent van zij die het zelf proberen, haalt dat als grootste hinderpaal aan.”
De Belg probeert het dus graag eerst zelf, en hoe? Isabelle Vermeir: “Vaak zie je dat mensen heel eenvoudig beginnen: ze gaan het huis zo aantrekkelijk mogelijk voorstellen, de prijs zelf bepalen, en zelf de bezoeken regelen. Is er na drie maanden nog geen resultaat, dan weten ze meestal dat het niet zo evident zal zijn.”
Vier op de tien Belgen schakelen makelaar in voor verkoop woning
Drie argumenten zijn volgens de bevraging bij 1.400 Belgen – die recent hun woning verkochten – alvast doorslaggevend om toch een makelaar in te schakelen.
- “De belangrijkste reden is gemakzucht”, aldus Vermeir. “Veel mensen beseffen maar al te goed dat er flink wat werk en stress bij de verkoop van een woning komt kijken. Je krijgt telefoontjes, je moet de bezoeken regelen, zelf onderhandelen, enz. Heel wat mensen geven hun zorgen liever uit handen.
- “Andere belangrijke redenen? Goed 19 procent zegt bewust te willen kiezen voor een professionele aanpak. “Een woning verkopen, is tegenwoordig complexer dan ooit. En dat terwijl de meesten dat toch maar één of twee keer in hun leven doen. Mensen willen daarom op veilig spelen.”
- Tot slot doet 12 procent het voor een groter potentieel aan geïnteresseerde kopers, dat bij een vastgoedmakelaar over de vloer komt.
Maar of je nu met of zonder makelaar verkoopt, met deze praktische tips ben je al een flink eind op weg met het verkopen van je woning.
1. Neem emotioneel afstand van je woning
“Voor de Belg is zijn huis zoals zijn kind”, zegt Isabelle Vermeir van CENTURY 21 Benelux. “De herinneringen aan zijn woning zijn vaak van onschatbare waarde, maar voor de toekomstige eigenaar hebben ze geen betekenis. Ze mogen dus ook geen rol spelen bij de verkoop. Vertel potentiële kopers daarom niet alleen wat goed is aan de woning, wees ook eerlijk over de minpunten. Is er een vochtplek of is er een kapotte kraan, verberg het niet. Tracht je woning te bekijken door de ogen van een kandidaat-koper.”
2. Te hoge prijzen werken niet meer
Laten we de prijs maar goed hoog zetten, zakken kunnen we nog altijd. Het is een redenering die veel verkopers volgen, maar het is er eentje die anno 2015 niet meer opgaat. Isabelle Vermeir: “Durf je woning scherp prijzen: niet te hoog, niet te laag. Nooit eerder zijn kopers zo kritisch geweest. Ze willen waar voor hun geld en zijn constant aan het wikken en wegen. Hou rekening met een aantal basiscriteria zoals het bouwjaar of met andere panden die te koop staan in de buurt. Maar durf ook te kijken naar de staat van de woning, de EPC-waarde, de eventuele renovatiekosten, enz.”
3. Onderschat de oren, ogen en neus van je kopers niet
“We onderschatten hoezeer geuren en kleuren onze stemming beïnvloeden”, zegt Vermeir. “Hoe je woning eruit ziet is belangrijk, maar onderschat onze neus ook niet. Een muffe geur geeft kandidaat-kopers onmiddellijk een onaangenaam gevoel. Verlucht daarom regelmatig elke kamer. Zorg op kijkmomenten ook voor koffiebonen of vanillestokjes, die onbewust een huiselijk gevoel creëren. Of nog zoiets: laat de verwarming tijdens de verkoopperiode bij koud weer op een lage stand branden. En ruim de rommel op!”
4. Denk tijdig aan de paperassenwinkel
De attesten zijn bedoeld om de koper goed en correct te informeren, maar helaas zijn de regels er rond erg complex. Sommige attesten heb je al nodig voor je je woning te koop mag stellen. Alleen: waar je wat moet doen, is Vlaanderen anders dan in Brussel. En in Wallonië is het nog eens anders. “Zeker in de grensstreken kan dat voor misverstanden zorgen”, weet Isabelle Vermeir. “Wees er daarom op tijd bij en weet ook dat er aan al deze documenten een beperkte kost verbonden is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier