Drie zaken die je moet weten als je aannemer je om een voorschot vraagt
De aannemer met wie je in zee gaat voor het bouwen of verbouwen van je huis vraagt dat je hem een voorschot betaalt. Laat de wet dit toe? Welk risico loop je als bouwheer?
Om zijn vraag om een voorschot te motiveren zal je aannemer zeggen dat hij zeker wil zijn dat je je niet bedenkt. Bovendien wijst hij er allicht op dat hij je werf al inplant en ook materialen moet kopen.
Maak goede afspraken
De wet verbiedt noch verplicht je aannemer om een voorschot aan jou te vragen. Je kan in onderling akkoord beslissen dat wel of niet te betalen. Ook rond het bedrag van het voorschot bestaan er geen wettelijke regels tenzij de Wet Breyne (koop op plan) toepassing vindt.
Kom je een voorschot overeen, zet dan de afspraken duidelijk op papier. Spreek af over welk bedrag het gaat en op welke factuur je aannemer het later aanrekent. Maakte je geen afspraken over een voorschot bij het sluiten van het contract, dan kan je aannemer dat later niet van je vragen.
Een voorschot betalen is niet zonder gevaar
Het betalen van een voorschot aan je aannemer is niet zonder gevaar. Als je aannemer failliet gaat voor het uitvoeren van de werken, riskeer je je voorschot kwijt te zijn. Je moet dan een aangifte van schuldvordering in het faillissement indienen waarbij de kans groot is dat je niets ontvangt.
Bovendien riskeer je naar de rechtbank te moeten stappen om je voorschot terug te vragen als je aannemer de werken niet degelijk uitvoert.
Er bestaan alternatieven
Je kan aan je bank vragen of ze bereid is een bankgarantie af te leveren ten gunste van je aannemer zodat die afziet van het vragen van een voorschot. Je kan bijvoorbeeld ook afspreken dat je aannemer op geregelde basis met jou mag afrekenen voor de al verrichte werken en dat je zijn facturen steeds dadelijk betaalt.
Probeer minstens het voorschot zo beperkt mogelijk te houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier