Deze waarborg kan je vragen als je een vakantieverblijf verhuurt
Als je een in België gelegen vakantieverblijf verhuurt, kan je aan je huurder om een huurwaarborg vragen. Je hebt daarbij een zeer grote vrijheid in wat je met je huurder afspreekt.
Je verhuurt je appartement aan zee voor één week, twee weken of zelfs een maand. Kan je in dat geval met je huurder afspreken dat hij je een huurwaarborg moet betalen?
Geen verplichting
Het is wettelijk niet verplicht om een huurwaarborg aan je huurder te vragen. Toch doe je dat als verhuurder maar beter wel. Doordat hij een waarborg moet betalen is je huurder allicht ‘voorzichtiger’ in de manier waarop hij met je pand en de inboedel daarvan omgaat.
Bovendien kan je de waarborg gebruiken als er bij het einde van de huur beschadigingen zijn aan je huis of appartement of de inboedel daarvan. Denk maar aan het geval dat je huurder een deel van het servies liet vallen of deze je flatscreen beschadigde.
Je komt het bedrag overeen
De wet zegt al evenmin hoeveel waarborg je mag vragen. Je kan het bedrag daarvan overeenkomen met je huurder. Zorg er daarbij voor dat de waarborg voldoende hoog is om de meest courante schadegevallen te dekken. Overdrijf echter niet. Vraag je een te hoge waarborg, dan bestaat de kans dat bepaalde kandidaat-huurders afhaken. Een richtlijn zou bijvoorbeeld kunnen zijn om als waarborg de huurprijs voor een week te vragen.
Hoe storten?
De waarborg moet in tegenstelling tot bij de woninghuur niet gestort worden op een rekening op naam van je huurder. Je mag vragen dat de huurder de waarborg op jouw rekening stort of die zelfs cash aan jou betaalt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier