Deze kosten kan je doorrekenen aan je huurder als je een appartement verhuurt
Als eigenaar van een appartement moet je bijdragen in de kosten van de gemene delen van het gebouw. Als je je eigendom verhuurt wil je die kosten allicht doorrekenen aan je huurder. Maar kan dat wel?
De kosten van de gemene delen van een appartementsgebouw worden gedeeld tussen de eigenaars. Ook als je er zelf niet woont maar je appartement verhuurt moet je daarin meebetalen. Welke kosten kan je terugvragen van je huurder?
Werken aan de gemene delen
Kosten van belangrijke werken aan de gemene delen kan je nooit doorrekenen aan je huurder. Je kan dit zelfs niet in de huurovereenkomst afspreken. Grote herstellingen aan de gemene delen (zoals bijvoorbeeld werken aan het dak, herstellingen aan de lift, …) zijn nu eenmaal steeds te jouwen laste. Hetzelfde geldt overigens bijvoorbeeld voor je bijdrage in de blokpolis (brandverzekering) van het gebouw.
Kosten van poetsvrouw en nutsvoorzieningen
De kosten van de poetsvrouw en het verbruik van water en elektriciteit voor de gemene delen kan je integendeel wel aanrekenen aan je huurder. Je kan dit zelfs doen als je op dat vlak geen specifieke afspraken hebt gemaakt in het huurcontract.
En de syndicus?
Je kan in het huurcontract afspreken dat je de kosten van de syndicus kan doorrekenen aan je huurder. Kom je niets overeen, dan wordt veelal aanvaard dat je deze kosten kan delen en dat jij en je huurder elk de helft daarvan betalen.
Werken met een forfait.
Je kan ook werken met een forfait voor de kosten. Hier kan je dan een aantal kosten van de gemene delen onderschuiven. Hou er wel rekening mee dat je huurder te allen tijde kan vragen dat het systeem van forfaitaire kosten wordt omgezet in een regeling waarbij de werkelijke kosten moeten worden aangerekend.
Reken je de werkelijke kosten door, dan moet je je huurder op het einde van het jaar een afrekening bezorgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier