De verkoop van robotmaaiers zit in de lift

Hans Hermans medewerker Trends

Een gazon als een biljartlaken is niet altijd het werk van tuinkabouters. In steeds meer Belgische tuinen knapt een automatische grasmaaier de klus op.

Verkoop stijgt

De verkoop van robotmaaiers stijgt spectaculair in ons land. Het marktonderzoeksbureau GfK stelt een groei vast van 29,3 procent in het aantal verkochte automatische maaiers in 2018, tegenover het jaar voordien. In verkoopwaarde groeide het segment met 19,5 procent, met prijzen vanaf 500 euro. GfK leest dat af aan de verkoopcijfers van doe-het-zelfzaken als Brico, Brico Plan-it, Gamma, Hubo en Mr.Bricolage.

De richtprijs voor een robot van Toadi is 3750 euro, al zijn er vroegboekacties. Er zijn twee modellen. Het ene kan 2400 m2 aan, het tweede 4200 m2.

Afgaande op de merken die de ketens aanbieden, zijn Bosch en Gardena de populairste machines. Test-Aankoop verkiest de AL-KO Robolinho 500 E tot beste koop wegens “de beste kwaliteit van alle geteste producten tegen een scherpe prijs”.

Prijs daalt

De prijs van de robotmaaiers daalde met 34 procent in vijf jaar. Een robotmaaier kostte gemiddeld 1286 euro in 2013. Vijf jaar later was da 851 euro. GfK-consultant Kristof Scheys ziet die continue prijsdaling als een van de drie redenen voor de stijgende populariteit. “Ten tweede maakt een robotmaaier het ons gemakkelijk”, zegt Scheys. “Hij neemt de wekelijkse karwei van het grasmaaien over. Zo besparen we tijd. Ten derde zijn de toestellen zichtbaarder. In 2013 had een winkel gemiddeld twee toestellen in de aanbieding. Vandaag hebben doe-het-zelfzaken gemiddeld vijf modellen in hun winkel.”

Steeds slimmer

Grasmaaiers worden elk jaar slimmer. De duurdere robots laten zich via een app of stemcommando’s aansturen. De nieuwste toestellen claimen zelfs artificieel intelligent te zijn. Hun geïntegreerde ‘tuinscanner’ leest de tuin, herkent mensen en huisdieren, speelt in op onverwachte hindernissen en leert bij.

Bewakingsagent

De Waregemse starters Wesley Lorrez en Mike Slembrouck lanceerden de eerste hoogtechnologische Belgische maairobot onder de naam Toadi in 2018 via de crowdfundingsite Kickstarter. De eerste testtoestellen vlogen de deur uit, nu is er een wachtlijst. Opmerkelijk is dat u geen perimeterdraad meer hoeft gebruiken om uw tuin en vijver af te bakenen. Speelgoed, molshopen en andere hindernissen omzeilt de robot. Wanneer ze te lang het maaien hinderen, vraagt hij ze op te ruimen.

38 procent van de Brusselse en Vlaamse gemeenten verbiedt inwoners het gras te maaien op zondag, zegt een onderzoek van Radio 2. Voor een robotmaaier maakt het niet uit welke dag het is. Hij werkt muisstil.

Tegelijkertijd is hij uw bewakingsagent. Als hij ‘s nachts met zijn infraroodcamera een persoon of wagen opmerkt die hij niet herkent, stuurt hij een alarmbericht en foto’s.

Composteren

Robotmaaiers verzamelen het gemaaide gras niet, ze verstrooien voortdurend kleine grassprietjes over het gazon. Die snippers vormen de ideale natuurlijke mest voor uw grasperk. Ze zijn , rijk aan voedingsstoffen en organisch materiaal. Zo’n laagje organisch materiaal leggen op uw gazon (of moestuin) heet mulchen. Het voorkomt mosgroei, remt de groei van onkruid af en het beschermt uw gazon tegen uitdroging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content