De 10 duurste steden om in te wonen
Nu de yuan duurder is geworden, zijn verschillende Chinese steden gestegen in de Mercerranking. Als je een appartement in Shangai wilt kopen moet je 6500 euro per vierkante meter op tafel leggen.
Moskou stond vorig jaar nog op de tweede plaats. De daling is een gevolg van de depreciatie van de roebel tegenover de dollar. Lokale kaas is een opvallend duur product met een prijskaartje van 13 euro per kilo.
Door de sterke koers van de Zwitserse frank tegenover de euro is Bern een dure stad. Een Inwoner van Bern betaalt bijna het dubbele voor zijn energiegebruik dan een doorsnee Belg. Het gemiddeld inkomen ligt wel wat hoger.
Cinemaliefhebbers in Tokio betalen zich blauw wanneer ze een film willen zien. Een filmticket kost er ongeveer 18 euro. Ook de fastfoodprijzen zijn aan de hoge kant. Een hamburger kost 6,50 euro.
Vooral de huurprijzen zijn behoorlijk hoog in Genève. Een appartement met één slaapkamer in het centrum kost ongeveer 1000 euro huur per maand.
Gezinnen die een huis huren in de Zwitserse stad spenderen ongeveer een derde van hun loon aan huur. Een appartement met één slaapkamer huur je voor ongeveer 1500 euro per maand. Ook de gezondheidszorg is duur.
In de Aziatische stadstaat is vooral transport duur. Gezinnen met een gemiddeld inkomen kunnen zich geen wagen aanschaffen. Een auto die 30.000 euro kost in Berlijn, draagt een prijskaartje van 220.000 euro in Singapore. In januari werd wel het minimumloon verhoogd naar 620 euro.
Gezinnen besteden in de Chinese stad ongeveer 50 procent van hun inkomen aan huisvesting. De stad is 1100 vierkante kilometer groot, maar heeft 7,2 miljoen inwoners. Door de woningschaarste stijgt de kostprijs. Een huis in de voorsteden is enkel betaalbaar voor de rijken.
Afrikaanse landen staan hoog genoteerd door de hoge prijzen van ingevoerde goederen en de investeringen voor een veilige woning. Een broodje kost in de Tsjadische hoofdstad al snel 20 euro. Voor een krant betaal je 5,50 euro.
Als je een appartement met 1 slaapkamer wilt huren in de Angolese stad zal je elke maand een kleine 6000 euro mogen ophoesten. Bij de lokale fastfoodtent betaal je 40 euro voor een hamburger. Een paar jeans krijg je voor 240 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier