Chinese investeerders vluchten in Europees en Amerikaans vastgoed
De Chinese verzekeraar Anbang doet een bod van 13 miljard dollar op de hotelketen Sheraton. Het ziet ernaar uit dat de vastgoedsector nog meer van dit soort bewegingen te zien krijgt.
“Chinese verzekeraars doen dit uit pure noodzaak”, zegt Derek Cheung van de Chinese vastgoedinvesteerder New Century aan Trends op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes. “Want verzekeraars willen een ding: het risico spreiden via diversificatie. Investeren in Chinees vastgoed wordt stilaan een heikele kwestie door de kwakkelende economie. Wat rest, is de vlucht naar de Verenigde staten, Australië en Europa. In de eerste twee regio’s is deze beweging al een tijd bezig en zijn de rendementen niet zo hoog, maar de risico’s beperkter. Daarom staat Europa hoog bovenaan de lijst van Chinese verzekeraars, maar ook van andere vastgoedinvesteerders.”
Cheung, wiens in Hongkong genoteerde vastgoedfonds 670 miljoen euro beheert, merkte dit op in de rand van een seminar op Mipim. Tot vorig jaar was zijn groep enkel geïnteresseerd in Aziatisch hotelvastgoed, maar de focus werd verlegd naar andere regio’s. “We zijn minder gerust in Azië, wegens te volatiel”, redeneert hij. “We kijken nu in Europa naar vastgoedbeleggingen op lange termijn met een zeker rendement, zoals kantoren. Uiteraard komt Londen in het vizier, maar ook Brussel staat op onze lijst. De Europese instellingen geven immers een gegarandeerd vastgoedrendement. Bijkomend voordeel is de lage rente in de meeste Europese landen, waardoor de prijs door de goedkope financiering nog aantrekkelijker wordt.”
Kapitaalcontroles
Cheung wijst erop dat ook heel wat Chinese particulieren in Europa geïnteresseerd zijn. “We zijn voor heel wat Chinese rijkere families de hub om hun geld wereldwijd te beleggen”, klinkt het. “Zij verdubbelden verleden jaar hun portfolio. Er was al enige tijd sprake van kapitaalcontroles op buitenlandse investeringen door Chinese particulieren. Sinds enkele weken is dat bij wet beperkt. Omdat velen de bui zagen hangen, waren ze de Chinese overheid een stapje voor.”
Het vertrouwen in de Chinese economie kreeg begin deze maand een schok toen Moody’s de rating van China naar beneden bijstelde. “Uiteraard zijn er problemen”, weet Cheung. “Zo creëerden de schaduwbanken een zeepbel in bepaalde segmenten van het Chinese vastgoed, zoals kantoren en woningen. Maar de Chinese overheid kan zich geen economisch debacle veroorloven. Zij zal de economie dus zo manipuleren dat de problemen over een langere periode gespreid worden.”
Bijsturen
De Franse bedrijfsadviseur en China-specialist Jean-Francois Dufour (Montsalvy-Consulting) is vrij cynisch: “De Chinese banken hebben hun rekeningen vervalst. Dat weet iedereen, ook de regering. Als de bancaire boel ontploft, wordt de rest van de economie meegesleurd. En economische achteruitgang zal leiden tot sociale onrust en politieke strubbelingen. Dat gebeurt dus niet. De Chinese banken zijn trouwens niet alleen too big to fail voor Peking. De wereldeconomie zal lijden onder massale faillissementen in China. Dat willen we niet. China is er de voorbije decennia telkens in geslaagd strubbelingen gelijkmatig bij te sturen. Dat zal weer het geval zijn.”
Dufour wijst erop dat de Chinese regering recentelijk de faillissementswet aanpaste. “Bedrijven met privé-investeerders kunnen voortaan failliet gaan”, waarschuwt hij. “Dat zal een hoop kaf, dat vroeger werd beschermd door een informeel veiligheidsnet, van het koren scheiden. Strategische investeringen door overheidsbedrijven worden echter uitgesloten van een faillissement. Zo weet de overheid haar greep op de economie te versterken. Bij zware problemen kan er sneller worden ingegrepen.”
Volgens Dufour zal de economische verstrakking weinig gevolgen hebben voor de wereldwijde investeringen door Chinese groepen. “Integendeel”, weerklinkt het. “Zij zagen hun aandelenrendement lokaal afnemen en zoeken een uitweg voor hun geld. De rest van de wereld wordt nu een veilige haven voor Chinese ondernemingen die het risico willen spreiden. Dat zal niet alleen gebeuren in vastgoed, maar ook via industriële participaties.”
“Slimme buitenlandse investeerders zien trouwens kansen liggen”, weet Neil Brookes, die voor vastgoedmakelaar Knight Frank de markt in Azië volgt. “Nu al krijgen we aanvragen uit heel de wereld om te bestuderen of de Chinezen in hun thuisland geen kansen op de vastgoedmarkt laten liggen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier