Brussel opnieuw vierde beste zakenstad in Europa
Brussel blijft een gegeerde zakenstad. In de jaarlijkse European Cities Monitor wipt onze hoofdstad zelfs over Barcelona naar de vierde plaats. Londen blijft Europa’s populairste zakencentrum.
De European Cities Monitor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield peilt jaarlijks bij 500 bedrijfsleiders en senior managers naar hun criteria en voorkeuren bij hun vestigingspolitiek.
Traditioneel wordt het podium ingenomen door Londen, Parijs en Frankfurt. Dat is ook dit jaar het geval. Brussel was lange tijd goed voor een vierde stek, maar die ereplaats moest het vorig jaar afgeven aan Barcelona. Ook Amsterdam is een directe concurrent van onze hoofdstad. Maar dit jaar verovert Brussel dus zijn vierde plaats ten koste van Barcelona.
Brussels scoort vooral met de talenkennis (tweede plaats), de goede internationale transportverbindingen en de toegang tot afzetmarkten en klanten (telkens vijfde plaats).
In de ranking van de steden met de beste telecomfaciliteiten tuimelt Brussel wel van de zesde naar de elfde plaats. “Een ander aandachtspunt is het onderwijs”, zegt Eric Peeters van Cushman & Wakefield. “Brussel zakt in de ranking van de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel van de zevende naar de negende plaats. We horen trouwens ook van Belgische bedrijven dat het moeilijker wordt om gekwalificeerd personeel te vinden.”
Nood aan kwaliteitsvolle gebouwen
Het heroveren van de vierde stek is een opsteker voor de Brussels bewindslui. Brussel is na Londen en Parijs ook het bekendste zakencentrum van Europa. Toch slaagt Brussel er nog maar heel zelden in om grote internationale hoofdkantoren aan te trekken. En is dat uiteindelijk niet de ultieme test? “Het Brussels Gewest investeert in de promotie als zakenstad”, reageert Eric Peeters. “Maar in mijn ogen kan er nog meer gebeuren. Het is wel zo dat we ons in gespreide slagorde presenteren aan buitenlandse bedrijven. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.”
Misschien wordt er al te veel op de lauweren gerust. Want in ranking van ‘steden die zichzelf verbeteren’ tuimelt Brussel uit de top-10. Eric Peeters wijst er ook op dat de problematische kwaliteit van de Brusselse kantoren “Er is veel gebouwd, en laten we eerlijk zijn: eigenlijk te veel. Dus ja er is leegstand, maar wat leeg staat is meestal van een zeer bedenkelijke kwaliteit. In plaats van nog meer nieuwbouw moeten we nu volop inzetten op kwaliteitsvolle vernieuwbouw. Zo niet dreigt het overaanbod alleen nog maar toe te nemen.”
Duitse top-10
Met Fankfurt (3), Berlijn (7), München(9) en Düsseldorf (10) keurt de top-10 dit jaar erg Duits. “De Duitse steden, Berlijn op kop, zijn erg ambitieus en ze verkopen ze zich blijkhaar ook goed. Plus: de Duitse economie doet het ook goed, dat straalt ook wel af op die steden. In ben vorige week in München geweest: wel dat bruist. En deze week start de vastgoedbeurs Expo Real in München; ik verwacht daar veel van.”
Wenen is dit jaar de sterkste stijger op de ranglijst. De Oostenrijkse hoofdstad klom zes posities naar de 22ste plaats. Ook voor Moskou is er goed nieuws: de stad wordt het vaakst genoemd als vestigingplaats bij expansieplannen. Athene is dan weer de grote verliezer. De stad staat nu op de 36ste en laatste plaats. Bij de eerste editie van de European Cities Monitor was Athene nog goed voor de 22ste plaats. “Het zegt misschien iets over het relatieve belang van grote evenementen zoals de Olympische Spelen”, merkt Peeters op. “Als er als een effect was voor Athene, dan lijkt het nu wel uitgespeeld.”
LV
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier