‘Belgische maffia’ palmt vastgoedbeurs Mipim in
“De Belgische maffia”, klonk het tijdens de ceremonie van de Mipim Awards, toen een Belgisch project weer een prestigieuze architectuurprijs wegkaapte op de vastgoedbeurs in Cannes. Champagne laat na enkele dagen in de ‘bunker’ van het festival zijn sporen bij sommige toehoorders.
Zeer gelukkig gisteravond was de architect Jean-Michel Jaspers, wiens kantoor Jaspers-Eyers Architects mee tekende aan vier winnende projecten van de Awards: Warsaw Spire van Ghelamco (beste kantoorgebouw), de renovatie van de oude ASLK-zetel tot Chambon door Immobel-Allfin (beste gerenoveerde gebouw), Be-Mine in Beringen van onder meer LRM en Democo (beste stedelijke renovatie) en de Nike-site in Ham (beste industriële en logistieke gebouw).
“Normaal gezien spring je al een gat in de lucht als je genomineerd wordt”, aldus Jaspers gisteren tijdens een Immobel-diner in La Môme. “Nu zijn we vier keer winnaar. Dat is onvoorstelbaar. We zijn internationaal al actief, maar dit zet ons wereldwijd nog steviger op de kaart. Onmiddellijk na het evenement werd ik al gecontacteerd door een Koreaanse groep om af te spreken. Ik doe het kalmpjes aan vanavond, want ik wil morgenvoormiddag met een frisse kop aanwezig zijn op onze stand op het festival. Ik verwacht dat heel wat partijen een kijkje zullen komen nemen.”
De stemming bij de Belgen was in het algemeen optimistisch de voorbije dagen. “Iedereen doet weer zaken”, weet Paul Gheysens, de topman van de projectontwikkelaar Ghelamco. “En wie dat niet doet, is verkeerd bezig.” De West-Vlaming heeft zichzelf onlangs geout als de nieuwe eigenaar van de voetbalploeg Antwerpen. “Daar kan ik niet veel over kwijt”, zegt hij. “We bekijken het dossier rustig, nu de ploeg in eerste speelt. We mikken eerst op de jeugdspelers om de toekomst veilig te stellen. De bouw van een nieuw stadion, zoals de Antwerpse burgemeester voorstelt, staat uiteraard op de agenda. Maar het is te vroeg om daarover al iets concreet te zeggen.”
‘Tijd van feesten en zuipen is voorbij’
Op de Ghelamco-stand was ook Gheysens’ vriend Cor van Zadelhoff aanwezig. De Nederlandse vastgoedgoeroe verkocht zijn makelaarsimperium DTZ enkele maanden geleden aan Cushman & Wakefield. “De tijd van feesten en zuipen op Mipim is voorbij”, vat hij kernachtig samen. “Er wordt weer over zaken gepraat. Op donderdag was er wel een feestje in het Hollandse kamp, toen bleek dat het gezond verstand het had gehaald bij de verkiezingen op het thuisfront. Het politieke risico van een ‘nexit’ is tenminste tijdelijk van de baan.”
Ook bij Interbuild (BAM), dat voor Ghelamco het voetbalstadion in Brussel zou moeten bouwen, is er optimisme. Afgevaardigd bestuurder Manu Coppens: “De sfeer op de Mipim was positief. De activiteit in het vastgoed en de bouwsector veren op door de gezonde economische situatie. We praten weer met elkaar over concrete projecten. Vooral de woon- en zorgprojecten staan centraal. Voor het eerst sinds lang staat de infrastructuur weer in het zonlicht, nu er wat meer duidelijkheid is over het Oosterweelproject. En jawel, de kantoormarkt – ooit onze sterkte – kent veel leegstand. Ik heb me erbij neergelegd dat we nooit meer de top zullen meemaken van voor de financiële crisis.”
Sophie Maes van de Gentse vastgoedontwikkelaar Alides stelt echter vast dat er druk is op de marges. “Er is veel geld voor weinig projecten”, zegt ze. “Er wordt hoog geboden op gronden in België. Wij zitten safe, omdat we een groot bestand aan grond hebben. Collega-ontwikkelaars die niet willen meedoen aan het opbod in hun thuisland, kijken over de grenzen. Heel wat Belgische ontwikkelaars zijn actief in Nederland, Frankrijk en zelfs Afrika.”
Haar broer Christophe Maes, de voorzitter van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA), spreekt van een succesvolle Mipim. “Het was dit jaar een hoogmis”, stelt de Gentenaar vast. “De sector deed zaken in Cannes. Antwerpen en Gent bundelen meer dan ooit hun krachten om als een regio naar buiten te komen.”
Slimme steden
Het viel op dat er op de beurs heel wat minder aandacht ging naar megalomane projecten, vroeger schering en inslag in de golfstaten, Rusland en de rest van Azië. “Innovatie was het thema dit jaar”, poneert ook Herman Du Bois, partner bij de Antwerpse vastgoedbeheerder Quares (onder meer actief via het beursgenoteerde QRF). “Smart buildings en smart cities gaven de toon aan op de Mipim.”
“In tegenstelling tot vroeger focusten we minder op de projecten, dan wel op de citymarketing”, bevestigt de Gentse schepen van Economie Mathias De Clercq (Open Vld). “In september werd Gent door de Amerikaanse technologiewebsite Venture Beat uitgeroepen tot het Belgische epicentrum voor start-ups. Die troef spelen we hier uit.”
Dat zijn burgemeester Daniël Termont (sp.a) dit jaar niet in Cannes aanwezig was, was een domper op het Gentse enthousiasme in Cannes. Dat heeft volgens De Clercq niets te maken met de hetze rond Optima. “De agenda van de burgemeester was vol”, weet de liberale schepen. “Zijn kabinetschef was wel hier.”
Ook aanwezig was de Antwerpse schepen van Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA): “We hadden het niet afgesproken met Gent, maar ook Antwerpen pakte dit jaar minder met projecten uit, dan wel met ons imago als stad voor technologische bedrijven. Onze jarenlange inspanning in citymarketing laat ondertussen zijn sporen na. De Financial Times prees ons onlangs de hoogte in als de funky voorstad van Londen met de luchtverbinding via Deurne. We worden als stad op Mipim uitgenodigd in panels over stedelijke innovatie, naast steden als Manchester en Lissabon. Dit jaar hadden we een wervend verhaal. Volgend jaar zullen we weer een wervenverhaal brengen. Met een realistisch zicht op de Oosterweerverbinding zullen we de uitbouw van de vastgoedprojecten van de Antwerpse Linkeroever stevig in the picture zetten.”
Van de Velde betreurt de politieke hetze (vooral in Gent) rond Mipim. “Hier ontmoet je in enkele dagen meer mensen uit de vastgoed- en de bouwsector dan thuis in een heel jaar”, verantwoordt hij. “Als politicus moet je toch laten weten waar de stad mee bezig is. Bovendien geeft de feedback uit de privé ook inspiratie voor de stadsprojecten. Mipim zorgt dat we niet in een ivoren toren leven.”
Mipim vastgoedbeurs 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier