1.876 miljard euro, het totale vastgoedvermogen van de Belgen
De waarde van het vastgoedvermogen van de particulieren in België is in 2022 met 7,7 procent gestegen, tot 1.876 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Nationale Bank.
Dat vastgoedvermogen bestaat uit bebouwde en onbebouwde gronden ter waarde van 1.157 miljard euro (62% van het totaal) en gebouwen met een geraamde waarde van 719 miljard euro (38%).
In 2021 bedroeg het totale vastgoedvermogen van de particulieren nog 1.741 miljard euro.
Ruwe raming
Dat cijfer moet gezien worden als een ruwe inschatting en het is gevoelig aan wat er op de markt gebeurt, legt KBC-econoom Johan Van Gompel uit. “Dat is een fictief gegeven. Net zoals dat met aandelen het geval is, gebeurt die waardering aan de hand van de huidige prijzen. Voor aandelen kan je dat relatief makkelijk optellen, voor vastgoed is dat minder makkelijk.
“Iets is maar waard wat het opbrengt bij verkoop. Er zijn in België veel woningen die niet te koop staan. Je kan ze dus enkel proberen te waarderen op basis van de actuele prijzen die voor een bepaald type woning worden betaald. Bovendien: mocht iedereen tegelijkertijd zijn woning te koop stellen, dan zou dat de prijs heel zwaar beïnvloeden.”
Lees verder onder de grafiek
Residentieel
Van die gronden wordt 77,5 procent gebruikt om er woningen op te zetten. Andere types van gronden die particulieren bezitten, zijn overige bebouwde gronden (6,0%), bouwgrond (5,7%) en landbouwgrond (3,5%).
Van de 719 miljard euro aan gebouwen van particulieren, heeft 698 miljard euro betrekking op woongebouwen.
Het residentiële vastgoedvermogen van particuliere gronden en woningen bedroeg dus in totaal 1.594 miljard euro in 2022.
Evolutie
Van Gompel merkt ook op dat het vastgoedvermogen van de Belgische gezinnen al jaren veel groter is dan hun netto financieel vermogen. “Die stijging van het vastgoedvermogen is een gevolg van het feit dat de prijzen heel sterk zijn gestegen.”
De waarde van grondpercelen van particulieren is vorig jaar met 6,9 procent gestegen tegenover 2021. Dat is voornamelijk te verklaren door de aanzienlijke stijging van de waarde van de residentiële bebouwde gronden (+6,5%), aldus nog de Nationale Bank in een persbericht. De schaarste van de bouwgronden heeft geleid tot een waardestijging met 16,0 procent in 2022.
De voorraad aan gebouwen van de particulieren is met 9,0 procent in waarde gestegen tegenover 2021.
2023
Van Gompel verwacht dat, ondanks een afkoeling van de markt, ook in 2023 het vastgoedvermogen nog altijd zal toegenomen zijn, zij het aan een lager tempo.
“Het aantal woningen blijft toenemen. Zelfs bij een correctie van de prijzen kan dat vermogen dus toenemen. Bovendien hebben we dit jaar toch nog altijd een lichte prijsstijging gezien.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier