Belg kiest voor tweede verblijf in het buitenland: genieten of investeren?
De Belg blijft tuk op een tweede verblijf in het buitenland. Daarbij geldt één belangrijke raad: koop waar u graag zelf wilt wonen. Een aankoop puur als belegging levert zelden de verwachte opbrengst op.
Het favoriete buitenland van de Belg is Spanje, dat onze landgenoten trouwens maar wat graag ziet komen. De Belgen betalen er voor een woning gemiddeld tot 30 procent meer dan de Spanjaarden, en ook gemiddeld 5 à 10 procent meer dan de andere buitenlanders. Bovendien kopen Belgen doorgaans met cash, zodat de deal haast altijd doorgaat.
In en uit de gratie
Als we kijken naar de prijsbepalende factoren, dan wordt meteen duidelijk waarom er steeds meer tweede verblijven in het buitenland worden gekocht, en dat dit de jongste jaren tegen gemiddelde hogere prijzen gebeurt.
De lage rente is een cruciale factor. Die maakt vastgoed heel aantrekkelijk en zorgt mee voor hogere prijzen. Maar ook de economische en politieke toestand van een land is heel belangrijk. Die verklaart waarom landen als Spanje en Portugal de jongste jaren extra kopers hebben weten aan te trekken, en waarom bijvoorbeeld Italië minder aantrekkelijk is geworden. Om maar te zwijgen over landen als Turkije en Egypte die nog niet zolang geleden op heel wat belangstelling van buitenlandse kopers konden rekenen, maar nu nog nauwelijks interesse opwekken.
In vergelijking met andere beleggingen doet vastgoed het momenteel prima. Veel investeerders vinden aandelen te risicovol, terwijl beleggingen met een laag risico, zoals het spaarboekje en obligaties, weinig of niks opbrengen. Vastgoed heeft voor de vermogende Belg een goede verhouding tussen risico en opbrengst.
Tot slot is ook de demografische situatie gunstig. De babyboomgeneratie heeft voldoende kapitaal verzameld om de droom van een woning in het zuiden eindelijk te doen uitkomen. Ook de mobiliteitsmogelijkheden zijn fors verbeterd, met dank aan de lagekostenmaatschappijen en de gunstige fiscaliteit voor vliegtuigreizen.
Let hierop
Dat wil allemaal niet meteen zeggen dat elke aankoop een schot in de roos is. Bij de aanschaf van de ideale eigendom houdt men het best rekening met de volgende criteria, die uit internationale enquêtes als de belangrijkste naar voren komen.
De nabijheid van een luchthaven. De meeste kopers willen een woning waar ze binnen het uur zijn nadat ze op de luchthaven zijn geland.
De lokroep van de zee. In Spanje bijvoorbeeld kopen 95 procent van de buitenlanders iets aan de costa’s of op de eilanden.
Een aangename ligging zonder storend lawaai in de buurt. Wie een tweede verblijf koopt, wil voor 100 procent kunnen genieten van zijn aankoop.
Dat kan ook maar als de nieuwe eigenaar zeker is dat hij niet te veel heeft betaald. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is belangrijk.
Zeker de Belgen mikken op minstens 80 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Ze knappen af op woningen die niet het juiste aantal kamers hebben.
Ook wordt rekening gehouden met mogelijke meerwaarden en een gemakkelijke doorverkoop. Want buitenlanders verkopen hun tweede verblijf gemiddeld al na ruim tien jaar. De mogelijkheid om vlot te kunnen verhuren, wordt ook in rekening gebracht bij het bepalen van de ideale eigendom.
Tweede verblijf in het buitenland
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier