3 voorzorgen die je als mede-eigenaar moet nemen voor je commissaris wordt
In appartementsgebouwen moet een commissaris van de rekeningen worden aangesteld. Neem als mede-eigenaar een aantal voorzorgen voor je je daarvoor kandidaat stelt.
Kijk de taak na
In het reglement van mede-eigendom staat wat de precieze taak is van de commissaris. Die kan verschillen van gebouw tot gebouw. Het komt er op neer dat de commissaris controle houdt op het financieel beheer door de syndicus.
Hij kijkt ook na of de syndicus boekhoudkundig correct handelt. Vervolgens brengt de commissaris verslag uit over zijn bevindingen op de algemene vergadering. Zorg dus dat je op voorhand weet waar je aan begint voor je je kandidaat stelt.
Heb je de kwalificaties?
Aanvaard de functie van commissaris enkel als je voldoende ervaring hebt in financiële zaken. In een groot appartementsgebouw heb je best ook kennis van de boekhoudprincipes. De syndicus moet daar immers een ‘echte’ boekhouding voeren.
Tevens dien je voldoende op de hoogte te zijn van de wetgeving rond mede-eigendom. Heb je die kwalificaties niet, dan stel je je beter geen kandidaat. Je kan namelijk als commissaris aansprakelijk worden gesteld voor fouten in de uitoefening van je functie. Je aansprakelijkheid wordt strenger beoordeeld als je ook wordt betaald.
Neem een verzekering
Je kan je aansprakelijkheid als commissaris verzekeren. Vraag op de algemene vergadering of de vereniging van mede-eigenaars akkoord gaat de verzekeringspremie te betalen. Zeker als je de functie onbetaald uitoefent is dat het minste wat je mag verwachten.
Nog dit; tegen je wil in kan men je geen commissaris maken. Het is een functie waarvoor je je kandidaat moet stellen, minstens moet je instemmen met je aanstelling. In de regel word je voor 1 jaar aangesteld. Je kan als commissaris de opdracht niet voortijdig beëindigen tenzij om een zwaarwichtige reden. (JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier