3 tips om onder de kleine lettertjes van je aannemer uit te geraken
Bij een discussie met een aannemer grijpt die vaak terug naar de algemene voorwaarden op de achterzijde van zijn factuur. Je hebt soms argumenten om te zeggen dat die kleine lettertjes niet spelen.
De algemene voorwaarden op de achterzijde van de factuur van een aannemer bevatten vaak bepalingen die in zijn voordeel zijn. Zo worden er bijvoorbeeld clausules in opgenomen waarin de aannemer zijn aansprakelijkheid beperkt of een sanctie voorziet als je niet tijdig betaalt.
De aannemer kan in zijn voorwaarden je ook allerlei verplichtingen opleggen (het nemen van verzekeringen, het voorzien op de werf van water en elektriciteit,…). Als er later een discussie ontstaat tussen jou en je aannemer grijpt die vaak terug naar deze voorwaarden om het gelijk aan zijn kant te halen. Je hebt dan een aantal argumenten om dit te vermijden.
1. Lees de voorwaarden na
Ga vooraleer je met een aannemer in zee gaat na wat er in zijn algemene voorwaarden staat. Ben je het met sommige clausules niet eens, vraag dan aan de aannemer om ze te schrappen.
Je kan ook in het contract met je aannemer expliciet schrijven wat er voor jou belangrijk is, hem dat laten tekenen en zo afwijken van wat er in zijn kleine lettertjes staat.
2. Ze tellen niet
Je kan daarnaast soms argumenteren dat je nooit hebt ingestemd met de algemene voorwaarden. Dit kan je doen als je de algemene voorwaarden voor het eerst ziet op het moment dat je een factuur krijgt. Staan de algemene voorwaarden ook op een offerte die je voor akkoord ondertekende, dan kan je dit argument niet inroepen.
3. Ze zijn niet geldig
De algemene voorwaarden zijn niet altijd geldig. Ben je zelf een particulier, dan verbiedt de wet een ganse reeks clausules. Zo is het bijvoorbeeld niet toegelaten de wettelijke waarborg voor verborgen gebreken op te heffen of te verminderen.
De aannemer mag je ook niet verplichten een vergoeding te betalen als je je plichten niet nakomt, zonder in een gelijkwaardige vergoeding in jouw voordeel te voorzien als hij zelf in gebreke blijft.(JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier