3 manieren om na te gaan of je aannemer niet in slechte papieren zit
Voor het bouwen of verbouwen van je huis wil je een beroep doen op een aannemer. Het is belangrijk te weten of de kandidaten waar je tussen wil kiezen voldoende solvabel zijn. Op deze drie manieren kan je dat te weten komen.
Als de aannemer waar je mee werkt failliet gaat, heeft dat negatieve gevolgen voor jou. Je riskeert je voorschot kwijt te raken. Bovendien kan de afwerking van je werf vertraging oplopen en kan je je garantie op de werken kwijt raken. Bekijk voor je met een aannemer in zee gaat dan ook zijn financiële situatie.
Bekijk zijn financiële toestand online
Als je aannemer via een vennootschap werkt, kan je op de website van de Nationale Bankzijn balans raadplegen. Dit is gratis. Je ziet daarin onder andere of je aannemer eigenaar is van onroerende goederen, hoe groot zijn eigen vermogen is,…
Je kan met de balans ook tot bij je bankier of boekhouder gaan en zijn mening erover vragen. Zo’n balans is niet alleszeggend maar kan een aanwijzing geven van hoe sterk de aannemer financieel in zijn schoenen staat.
Je kan in het staatsblad ook allerhande zaken te weten komen over de aannemer (bijvoorbeeld wie de bestuurders of zaakvoerders zijn, of de maatschappelijke zetel gewijzigd werd, …). Recente wijzigingen kunnen soms een teken zijn van financiële moeilijkheden.
Is er een inhoudingsplicht?
Op de site van de sociale zekerheid kan je zien of er een inhoudingsplicht bestaat voor de aannemer waar je mee in zee wil gaan. Zo’n inhoudingsplicht bestaat als de aannemer sociale of fiscale schulden heeft. Ook dat kan een teken zijn van financiële problemen. Ook voor deze opzoeking moet je niet betalen.
Vraag betalende informatie op
Je kan tenslotte ook informatie vragen bij een handelsinformatiekantoor, zoals bijvoorbeeld B-information. De informatie die je daar kan opvragen verschilt van kantoor tot kantoor en is betalend. De prijzen schommelen vaak tussen 100 en 200 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier