Vrije Tribune
‘1 op 10 studenten huurt geen kot meer, maar koopt een appartement’
Naar schatting 1 op 10 studenten die normaal gezien een studentenkot zouden huren, kopen tegenwoordig een klein, comfortabel appartement. Of in elk geval doen hun ouders dat toch. Dat stelt Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux.
Century 21 Beneleux maakte een marktanalyse bij haar makelaars in drie studentensteden.
Vroeger was de gemiddelde student al lang tevreden met een kamertje waar hij of zij bij wijze van spreken enkel een matras in kwijt kon. De eisen van de student anno 2016 liggen echter een stuk hoger. De gemiddelde huurprijs van een studentenkot bedraagt volgens Century 21 Benelux zo’n 350 euro. Maar studentenkoten die huurprijzen evenaren van 450 à 500 euro per maand zijn vandaag meer regel dan uitzondering.
Studenten stellen tegenwoordig almaar hogere eisen op het vlak van comfort, luxe en privacy. Ze verwachten een ruime kamer, incluis private toilet en douche, liefst ook een keuken, parkeermogelijkheid, en als het kan moet het ook energiezuinig zijn. Dat heeft als positief gevolg dat de weinig kwalitatieve of onreglementaire studentenkoten er bijna automatisch tussenuit vallen. Maar tegelijkertijd zorgt het natuurlijk ook voor prijsverhogingen op de huurmarkt van studentenkoten. Luxe en comfort hebben nu eenmaal een prijs.
1 op 10 studenten huurt geen kot meer, maar koopt een appartement
Precies die hoge huurprijzen zorgen ervoor dat ouders en hun studerende kinderen almaar vaker aan het rekenen gaan. Isabelle Vermeir van Century 21 ziet zo vandaag heel wat mensen kiezen voor de aankoop van een studio of een 1 à 2 slaapkamer-appartement, in plaats van dat ze een studentenkot huren voor hun kinderen. Bij benadering één op tien ouders die op zoek zijn naar een onderkomen voor hun studerende kinderen, koopt vandaag een comfortabel, klein appartement.
Dat is een pak meer dan vijf jaar geleden, toen dat nog zelden gebeurde. Maar het is wel begrijpelijk, zeker als je weet dat de Belg huren sowieso al ‘weggegooid geld’ vindt. Als je dan ook nog de lage rente op woonleningen in rekening neemt, is het wel begrijpelijk dat mensen almaar vaker gaan twijfelen en richting koopmarkt durven kijken.
Het bedrag dat de Belg investeert, situeert zich meestal rond de 150.000 euro, al durft dat ook oplopen tot 300.000 euro. Het is een investering waar de kinderen de eerste jaren gebruik van kunnen maken. Maar vaak zie je dat diezelfde kinderen er ook na hun studietijd nog een tijd blijven wonen. Juist omdat het méér is dan zomaar een kot. En als ze dan toch wegtrekken, kan het pand doorverhuurd of verkocht worden.
Isabelle Vermeir, operationeel directeur bij Century 21 Benelux
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier