Hoger plafond pensioensparen kent weinig succes
Slechts enkele procenten van alle pensioenspaarders kozen er in 2019 voor om het hogere bedrag van 1260 euro te storten in hun spaarpotje.
De stortingen voor pensioensparen zijn fiscaal begrensd. Sinds 2018 zijn er twee plafonds en moeten de pensioenspaarders elk jaar opnieuw expliciet kiezen voor een van beide. Voor het inkomstenjaar 2020 bedraagt het maximaal 990 euro om recht te geven op een belastingvermindering van 30 procent en 1270 euro om recht te geven op een belastingvermindering van 25 procent.
Wilt u een belastingvermindering van 30 procent genieten, dan mag u geen euro meer dan 990 euro storten. Stort u 990 euro, dan kunt u via uw belastingbrief 297 euro recupereren. Stort u 991 euro, dan kunt u slechts 247,75 euro recupereren, ofwel 49,25 euro minder. Hou er dus rekening mee dat de afrekening van de belastingen wat lager kan uitvallen. Pas wanneer u meer dan 1188 euro stort, kunt u meer van de belastingen terugkrijgen dan bij een storting van 990 euro.
Behalve het belastingvoordeel zijn er nog argumenten om rekening mee te houden. Wie vroeg genoeg aan pensioensparen begint, zal de kracht van de samengestelde rente leren kennen en een klein verschil in de jaarlijkse stortingen kan aan het einde van het rit een veel groter verschil in eindkapitaal teweegbrengen.
We vroegen aan de grootste Belgische banken en de verzekeraars hoeveel pensioenspaarders in 2019 kozen voor het hogere plafond. Het succes van het hogere plafond is bij de meeste banken zeer beperkt.
KBC merkt dat “substantieel meer pensioenspaarders” met een fonds kozen voor het hogere fiscale maximumbedrag van 1260 euro voor het inkomstenjaar 2019. Eind november had al 8 procent van de actieve pensioenspaarders voor het hogere bedrag gekozen, tegenover 4 procent over het volledige kalenderjaar 2018. “Klanten die de 1260 euro als de beste keuze beschouwen, focussen op het maximaliseren van hun pensioenspaarpot op 65 jaar”, zegt een woordvoerder van de bank. Bij de pensioenspaarverzekeringen is er een “kleine stijging” tegenover vorig jaar.
AG Insurance spreekt over minder dan 3 procent van de pensioenspaarders en wijt dat aan “de complexiteit van het systeem”. Bij ING koos slechts 2 procent van de klanten met deelbewijzen van Star Fund in 2018 voor het nieuwe, hogere plafond en de bank verwacht rond hetzelfde percentage uit te komen in 2019. “We zouden dus kunnen stellen dat de nieuwe limiet niet succesvol is bij onze klanten.” Ook bij Belfius is het aantal klanten “zeer beperkt” en de meerderheid van de klanten (68%) die de keuze maakten, is ouder dan 50 jaar.
De woordvoerder van Belfius reikt een aantal mogelijke issues aan. De pensioenspaarder kan 280 euro extra beleggen, maar krijgt slechts een extra fiscaal voordeel van 20,5 euro als hij het volle pond stort, en dat is te weinig. Er zijn bijkomende administratieve beslommeringen, want de klant moet de uitdrukkelijke keuze maken voor het hogere bedrag. Er bestaat ook geen ‘terugkeermogelijkheid’ tijdens het lopende fiscaal jaar. Stel dat u aan het begin van het jaar beslist meer te storten, maar in de loop van het jaar uw baan verliest en minder financiële ruimte hebt, dan kunt u niet op uw beslissing terugkomen. “Wanneer de klant kiest voor het hogere plafond met een belastingvermindering van 25 procent, maar minder stort dan 1188 euro in 2020, dan heeft hij een fiscaal nadeel ten opzichte van het systeem van 990 euro tegen 30 procent. Dat blijft een aandachtspunt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier