Danny Reweghs
‘Het lijkt aan te raden de komende maanden Amerikaanse boven Europese aandelen te verkiezen’
‘De jongste tijd is de aandacht van investeerders weer verschoven naar Zuid-Europa. Het wekt nare herinneringen op aan eerder dit decennium.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.
De jongste tijd is de aandacht van investeerders weer verschoven naar Zuid-Europa. Het wekt nare herinneringen op aan eerder dit decennium. Vooreerst is er Turkije, waar president Recep Tayyip Erdogan er een zootje van gemaakt heeft. De man meent zich met alles te moeten bemoeien, ook met de monetaire politiek. De Turkse centrale bank is op papier onafhankelijk, maar dat zijn de jongste tijd nog maar weinig instellingen in het land. De Turkse lira (TRY) maakte een diepe duik omdat de rente maar niet wordt opgetrokken. Ondanks een galopperende inflatie wil Erdogan daar niet van weten. Hij creëert zijn eigen theorieën daarover.
Zwakste munt
De Turkse lira (TRY) is dit jaar de slechtst presterende munt ter wereld, ondanks de vele troeven van Turkije, zoals een heel jonge, snelgroeiende bevolking, een hoge menselijke ontwikkeling en een echte handelsmentaliteit. De Bosporus staat nu werkelijk in vuur en vlam. Je moet dan ook stalen zenuwen hebben om nu TRY-obligaties te durven aankopen. Normaal is dat een (ultieme) koopgelegenheid, maar de Turkse president lijkt op het gebied van economie en financiën slecht omringd te zijn en dreigt dus nog enige tijd een zeer onbetrouwbare factor te zullen zijn. Turkse aandelen zijn tegen amper 7 keer de verwachte winst 2018 spotgoedkoop, maar ook hier is een langetermijnhorizon nodig om vandaag in te stappen.
Kansen op lange termijn
Dat kan bijvoorbeeld via een aandeel van bij ons: Deceuninck is een beloftevol en kansrijk bedrijf, dat 32 procent van zijn omzet uit Turkije en de andere opkomende markten haalt. We komen er snel op terug. De particuliere investeerder heeft ook nog het afgeleide product Turkije Certificaat (12,90 euro; ISIN-code NL0000458198) van BNP Paribas, dat zich baseert op de DJ Turkey Titans 20-index, zeg maar de Bel-20 van de Turkse beurs. Het certificaat is in euro en noteert ruim 60 procent lager dan de piek van vorig jaar. Het kan een kans zijn op heel korte termijn, maar we bekijken het toch vooral op lange termijn.
Vulkaan Italië
Het besmettingsgevaar van Turkije voor de Europese Unie is relatief beperkt. Daarover zijn economen het eens. Dat ligt helemaal anders voor Italië, waar beleggers zich ook meer en meer zorgen over maken, getuige de stijging van de 10-jaarsrente tot boven 3 procent en het oplopen van het renteverschil (spread) met Duitsland tot 275 basispunten (2,75%). Begin dit jaar was dat nog 150 basispunten.
Italië is een groter risico omdat het de derde economie van de eurozone is, al jaren achteraan bengelt in de eurozone inzake economische groei, na Griekenland de hoogste schuldgraad (overheidsschuld/bbp) in de eurozone heeft en de bankencrisis er niet deftig werd aangepakt. Precies daar wil nu een onervaren, populistische regering een onorthodox beleid voeren en de begrotingsdiscipline loslaten.
Amerika boven
Het is dan ook niet onlogisch dat de markten al nerveus zijn, terwijl de eerste begroting wordt opgemaakt. Naar die eerste begroting is het uitkijken en ook naar de reactie van Europa. In afwachting lijkt het ons aan te raden voor de komende maanden Amerikaanse boven Europese aandelen te verkiezen. Die zijn gemiddeld duurder, maar veiliger.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier