Halloween: 13 griezelgrafieken met griezelcommentaar
Halloween is hét moment om u eens goed aan schrikken te brengen. Vergeet heksen en trollen, niks gaat boven een goede portie economie om u de stuipen op het lijf te jagen. Sidder en beef bij deze selectie van uiteraard dertien grafieken, voorzien van griezelcommentaar. Pas op, we lachen er hier wel mee, maar ze zijn wel gemaakt door ernstige mensen uit ernstige instellingen. Run, Forrest, Run!
De wereldeconomie ging in 2008 bijna aan een te zware schuldenlast ten onder. Maar die schuldenlast is sindsdien alleen maar groter geworden. Het aftellen naar een nieuw economisch Armageddon is daarom begonnen. Zelfs de groeilanden, met China op kop, zweven in een schuldenzeepbel, die klaar is om uiteen te spatten. Een beleggingstip: koop goud en landbouwgrond.
De crisis van 2008-2009 heeft ons een hand afgehakt. Dat is handig met Halloween, maar knap vervelend tijdens de rest van het jaar. De groei van voor 2008 wordt nostalgie, en het opgelopen litteken wordt alsmaar lelijker.
Europa heeft geen ebola-epidemie nodig om zijn beroepsbevolking te zien decimeren. De vergrijzing gaat zo hard en het geboortecijfer is zo laag, dat er tegen 2050 ongeveer 10 miljoen minder Europeanen en 40 miljoen minder zielen op arbeidsleeftijd zullen zijn. Dat belooft voor de vastgoedprijzen.
De financiële markten geloven al lang het gezwets van de Europese beleidsmakers niet meer. Voor hen is het zonneklaar: Europa is het nieuwe Japan, bevolkt door levende doden van banken, bedrijven en overheden. Uw spaargeld brengt straks nog 0,00000000000005 procent op, zou Alberto Contador zeggen.
De centrale bankiers hebben er niet beter op gevonden dan als dolgedraaide gekken geld te drukken om de economie overeind te houden. Vroeg of laat oogsten ze wat ze zaaien: hyperinflatie en de vernietiging van uw spaargeld en van de middenklasse. De democratie is daarna het volgende slachtoffer.
Verkoop als de bliksem uw aandelen. De beurs is een gigantische zeepbel, geblazen door de heren van daarnet. De indicator die Warren Buffett het liefst gebruikt, liegt niet: een gigantische beurscrash is voor elk moment.
De wereldbevolking wordt met de minuut dommer en onhandiger. De toename van de arbeidsproductiviteit vertraagt overal, nog het meest van al bij ons, of wat had u gedacht. U kan dit tweeten of op Facebook zetten, maar dat zal niet veel helpen.
Wij zijn de 1 procent. Helaas niet die kleine groep van rijke stinkers die het fortuin van de wereld bezitten, maar het achtergebleven plebs dat een vreugdevuur mag ontsteken als de Belgische economie een prutsprocentje groeit. Wie het merkt, krijgt een extra snoepje.
Er resten u nog twee keuzes om het land van het faillissement te redden: ofwel werkt u langer, ofwel gaat u vlugger dood. Beide mag ook natuurlijk.
Gelijk welke regering heeft geen flauw idee hoe deze vergrijzingsfactuur betaald moet worden. Er zijn twee zekerheden in het leven: u sterft en u betaalt belastingen. In België hebt u een derde zekerheid. U betaalt véél belastingen, tot u sterft.
U hoort het wellicht ook op uw evaluatie, en de cijfers bevestigen het: u bent veel te duur voor wat u presteert. Let op, dat is niet uw schuld, maar die van de overheid. Maar wat maakt het uit, het is een kwestie van tijd voor u uw job verliest.
Let op, voor sommigen is de sovjetisering van de Belgische staatshuishoudkunde goed nieuws. Alleen jammer dat u te weinig waar krijgt voor uw belastinggeld. En jammer dat de almaar minder talrijke sterke schouders dit pompoenhoofd niet meer kunnen dragen. De voordelen van een groot overheidsbeslag vertellen we u wel een andere keer, op de dag van de onnozele kinderen bijvoorbeeld.
De grapjassen die beweren dat de eurocrisis voorbij is, worden zelfs geweigerd bij de bond der optimisten. Frankrijk en Italië zijn failliet, maar ze weten het zelf nog niet. Nooit of te nimmer kunnen ze zich de euro veroorloven die de Duitsers willen. Geef de kinderen die dit weekend aan uw deur staan uw oude Belgische franken mee. Ze zullen ze nog goed kunnen gebruiken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier