Ga de crisis te lijf en verhoog je koopkracht

© belga

Door de hoge inflatie en de lage rente kun je steeds minder kopen met je geld. Toch zijn er technieken waarmee je je koopkracht kunt opkrikken. Door je uitgaven voor energie te optimaliseren bijvoorbeeld. Of door leningen vervroegd terug te betalen of te herfinancieren.

Door de hoge inflatie en de lage rente kun je steeds minder kopen met je geld. Toch zijn er technieken waarmee je je koopkracht kunt opkrikken. Door je uitgaven voor energie te optimaliseren bijvoorbeeld. Of door leningen vervroegd terug te betalen of te herfinancieren.

Het leven wordt met de dag duurder. Eind augustus bedroeg de Belgische inflatie op jaarbasis 2,6 procent. Het federaal Planbureau verwacht eind dit jaar een stijging tot bijna 3 procent.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden we geconfronteerd met een historisch lage spaarrente. Bij bijna alle banken brengt een spaarboekje minder op dan de inflatie. De Belgen verliezen dus koopkracht door geld op hun spaarrekening te laten staan, maar toch blijven ze er massaal geld op storten. Ondanks die moeilijke omstandigheden zijn er verschillende manieren om je koopkracht te verhogen. We geven er alvast enkele mee.

Koop energie gezamenlijk aan

Je kunt individueel overstappen naar een goedkopere leverancier van gas en elektriciteit, maar je kunt je ook aansluiten bij een groepsaankoop. Het principe is eenvoudig: zo veel mogelijk particulieren verenigen zich en vragen verschillende leveranciers naar de goedkoopste formule. De energiebedrijven bieden tegen elkaar op en wie het laagste tarief voorstelt, krijgt de aanbesteding toegewezen. Hoe meer mensen zich aansluiten bij de groepsaankoop, hoe sterker hun onderhandelingspositie is.

Betaal leningen vroegtijdig terug

Als je geld op een spaarboekje zet, krijg je in het beste geval een intrest van 2,75 procent per jaar (basispremie plus getrouwheidspremie). Goede en veilige alternatieven voor een spaarrekening zijn nauwelijks voorhanden. Om je geld toch te doen renderen, kun je overwegen met je spaargeld lopende leningen af te betalen. Begin met de leningen die je geen fiscaal voordeel opleveren, zoals een persoonlijke lening op afbetaling. Houd wel rekening met de wederbeleggingsvergoeding die de banken aanrekenen bij een vervroegde terugbetaling. Die vergoeding bedraagt maximaal drie maanden intresten, maar als je een lening hebt tegen een rente van 5 à 6 procent, is dat in een mum terugverdiend.

Herfinancier je hypothecaire lening

De lage intresten op spaarboekjes hebben een keerzijde: de intresten op leningen dalen mee. Dat opent mooie perspectieven voor het herfinancieren van je hypothecair krediet tegen een goedkopere rente, eventueel in combinatie met de terugbetaling van een deel van je lening. Vooral als je hebt geleend tegen een vaste rentevoet, kan een herfinanciering al gauw winst opleveren.

Johan Steenackers

Een uitgebreid dossier met meer tips vind je in Trends van 20 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content