Fiscale paniek bij beleggers in residentiële vastgoedbevaks.
De ‘rijkentaks’ van Di Rupo blijft voor verwarring zorgen. Deze keer zijn de beleggers in residentiële vastgoedbevaks aan de beurt. Hoeveel belasting moet u nu eigenlijk op de door deze bevaks uitgekeerde dividenden betalen?
De meeste residentiële vastgoedbevaks lieten op 5 september een verlies optekenen. Zo daalde bijvoorbeeld de koers van Home Invest Belgium met bijna 6%. Beleggers werden opgeschrikt door het nieuws dat hun dividenden zwaarder zouden worden belast. Echt ‘nieuws’ is dit niet omdat de gewijzigde belasting van de roerende voorheffing (RV) en de invoering van een bijkomende heffing van 4%, ook wel rijkentaks genoemd, al langer vaststaat.
Algemeen principe
Om te weten hoe de dividenden van een vastgoedbevak precies worden belast, schetsen we kort de krachtlijnen van de nieuwe roerende fiscaliteit. De roerende voorheffing wordt voor een aantal roerende inkomsten verhoogd van 15 tot 21% Bovendien komt er een bijkomende heffing van 4% voor wie per jaar meer dan 20.020 roerende inkomsten heeft.
Geen RV op dividenden van residentiële vastgoedbevaks
Niet alle roerende inkomsten worden evenwel geviseerd door Di Rupo. Dit is onder andere het geval voor dividenden van residentiële vastgoedbevaks. Op deze dividenden betaalt u 0% roerende voorheffing op voorwaarde dat de bevak voor minstens 60% belegt in Belgisch vastgoed dat uitsluitend voor bewoning wordt gebruikt.
Verwarring
De beurspaniek rond residentiële vastgoedbevaks is ingegeven door de verwarring bij de beleggers rond de juiste fiscale behandeling. Op de dividenden van deze bevaks betaalt u, zoals gezegd, geen roerende voorheffing. Maar, en dat heeft verwarring gecreëerd, het kabinet van de Minister van Financiën heeft op 5 september gezegd dat de dividenden van residentiële vastgoedbevaks toch moeten worden opgenomen in de aangifte personenbelasting. Op die manier zouden zij onderworpen worden aan een roerende voorheffing van 21% plus eventueel 4% voor wie meer dan 20.020 euro interesten per jaar ontvangt. Let wel, het gaat om een interpretatie van het kabinet en een duidelijke wettekst hierover is er (nog) niet. Het laatste woord hierover is dus nog niet gezegd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier