Vier spelers uit de Belgische family-officesector richten een beroepsfederatie op, die zal ijveren voor meer professionalisering. Naar verluidt zijn in België ongeveer 150 familyoffices actief. Zij overzien zo’n 40 miljard euro aan activa.
Familyoffices zijn private structuren die vermogende families begeleiden in hun patrimoniaal beheer. Een familyoffice wordt opgezet door of voor zeer vermogende families en individuen. Daarvoor is een bepaalde schaal nodig, die naar schatting ligt op 25 miljoen euro vermogen.
Op basis van schattingen door de website derijkstebelgen.be zijn er in ons land meer dan 680 families met een vermogen boven 25 miljoen euro. Een derde van die families wordt bediend door een familyoffice. Bij de zeer vermogende families stijgt dat percentage tot 60 procent.
Volgens een studie van BNP Paribas Fortis opereren in ons land ongeveer 50 multi-familyoffices (die werken voor meerdere families of klanten) en 100 single familyoffices (die werken voor één familie). Samen overzien ze naar verluidt zo’n 40 miljard euro aan activa.
Gebrek aan wettelijk kader
Het probleem met familyoffices in België is dat de markt versnipperd en weinig gereguleerd is. In tegenstelling tot Luxemburg bestaat in ons land geen wettelijk kader of statuut dat die activiteit definieert. Daardoor kan bij wijze van spreken iedereen zich een familyofficer noemen. Het aanbod loopt dan ook sterk uiteen, van eenvoudige administratieve ondersteuning tot complexe patrimoniale begeleiding.
Om meer duidelijkheid, transparantie en professionalisme in de sector te brengen, nemen vier grote spelers het initiatief voor de oprichting van een Belgian Family Office Association (BFOA). De vier initiatiefnemers zijn intuitae, Family Partners, Yours Advisory en BNP Paribas Fortis. De eerste drie zijn onafhankelijke multi-familyoffices die vooral in Franstalig België opereren. In het geval van BNP Paribas Fortis is sprake van een Multi Family Banking-structuur verbonden aan de bank. Samen werken de vier spelers voor ongeveer 120 vermogende families.
Charter met waarden en kwaliteitscriteria
In september wordt de nieuwe beroepsfederatie officieel gelanceerd. De vier initiatiefnemers hopen dat zo veel mogelijk familyoffices zullen aansluiten. Maar dan moeten ze wel een charter ondertekenen waarin ze zich ertoe verbinden bepaalde waarden en kwaliteitscriteria te respecteren. Vandaag zijn familyoffices actief die nauwelijks garanties of kwaliteitsstandaarden kunnen voorleggen.
De BFOA wil naar eigen zeggen uitgroeien tot de referentie voor professionals in de sector en op die manier het vertrouwen van families in de aangeboden diensten versterken.
Lees ook: