Een maand wachten op loon is niet meer van deze tijd: de voordelen van realtimeverloning

© Getty
Dimitri Dewever medewerker Trends

“Uit onderzoek blijkt dat 30,6 procent van de Belgen zou kiezen voor realtimeverloning, mochten ze die optie krijgen”, zegt Joris Peumans van Prato, dat een geautomatiseerde berekening voor de snelle uitbetaling van lonen aanbiedt.

Bij dagcontracten via een uitzendkantoor ontvangen mensen gemiddeld één week na hun prestaties hun loon. Die tijd is nodig om de gewerkte uren te verzamelen, goed te keuren en te verwerken. Bij realtimeverloning verloopt dat proces sneller en volledig geautomatiseerd, inclusief de afhouding van belastingen en sociale bijdragen. “Het geld staat doorgaans de volgende dag op de rekening. Technisch is het ook mogelijk de betaling instant te doen verlopen, zoals een betaling met een bankkaart of een contactloze betaling”, zegt Joris Peumans, de CEO en eigenaar van de hr-softwarespecialist Prato.

Prato levert met zijn softwareproduct Earnie een loonmotor die lonen snel kan berekenen en uitbetalen. Die oplossing gebruikt moderne technologie om lonen meteen na een prestatie te verwerken, waarbij ook meteen alle relevante belastingen en sociale bijdragen worden verrekend.

Vooral jonge generaties zien de voordelen van een versnelde uitbetaling, blijkt uit een onderzoek van iVOX, uitgevoerd in opdracht Prato, bij duizend Belgen. Ze denken dat ze met realtimeverloning beter in staat zullen zijn onverwachte uitgaven op te vangen, maar ook beter zullen kunnen plannen. 44 procent van de respondenten jonger dan 34 jaar geeft de voorkeur aan een directe uitbetaling, tegenover 20 procent van de 55-plussers (20%). Peumans: “Dat sluit naadloos aan bij de levensstijl en de verwachtingen van jonge mensen: ze zijn het gewoon met hun smartphone in een oogwenk tickets en reizen te boeken en producten online te bestellen. Ze verlangen dezelfde instantervaring bij de uitbetaling van hun loon.”

Valkuilen

Aan de andere kant zijn er ook bekommernissen. Bijna 26 procent van de respondenten vreest een gebrek aan financiële discipline. Het risico bestaat dat het loon ook vrijwel onmiddellijk wordt uitgegeven, wat kan leiden tot financiële problemen later in de maand. Volgens Peumans kan realtimeverloning in de nabije toekomst een belangrijke factor worden in de wedloop om talent, vooral voor jonge werknemers en specifieke groepen werknemers zoals dienstenchequemedewerkers of gepensioneerden met een flexi-job. 71 procent van de dienstenchequemedewerkers in de enquête vindt realtimeverloning aantrekkelijk klinken.

Toekomst in België

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is realtime verloning vandaag al mogelijk. Daar bieden diverse innovatieve bedrijven en platforms die loonuitbetalingsvorm aan, vooral in sectoren met flexibele arbeid, zoals de gigeconomie, het uitzendwerk en bepaalde dienstverlenende sectoren. In België is het vooralsnog wachten op een wettelijk kader dat die nieuwe uitbetalingsvorm mogelijk maakt. “In België zijn de arbeids- en fiscale wetgevingen strikter en complexer dan in Nederland, wat realtimeverloning hier moeilijker maakt”, zegt Peumans.

“Bij ons zijn er een aantal rekenregels die afgestemd zijn op maandverloning”, legt Peumans uit. Wie op dagbasis wil verlonen, moet een bepaalde interpretatie van die rekenregels uitvoeren. De wetgeving is er nog niet op voorzien. Ook de banken – die instant-betalingen uitvoeren – moeten mee instappen in dat systeem. De technologie is beschikbaar om lonen realtime te verwerken. Nu is het aan de politiek om die mogelijkheid te ondersteunen. Zodra dat gebeurt, verwachten we dat veel mensen daarvan gebruik zullen maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content