Zijn er seizoenseffecten op de beurs?
In de laatste maand van 2023 steeg de MSCI World met bijna 5 procent. Een klassieke kerstrally. In januari kwam er nog eens 1,2 procent bij: januari-effect. En wat zegt dat over de rest van het jaar?
Michel Ernst, aandelenstrateeg van CBC, maakte onlangs de oefening en kwam tot de volgende vaststellingen.
Bestaat zoiets als het januari-effect?
MICHEL ERNST. “Van 1928 tot nu steeg de S&P-index 60 procent van de tijd in januari, met een gemiddelde winst van 1,2 procent. De Nasdaq Composite-index, die meer technologie-georiënteerd is, won gemiddeld 2,5 procent in januari.”
Is er een verklaring voor?
ERNST. “Er zijn een aantal mogelijke verklaringen. Sommige fondsbeheerders verkopen in december aandelen die het afgelopen jaar slecht gepresteerd hebben, zodat ze niet opvallen in de jaarlijkse rapportering. Vaak kopen ze die aandelen in januari terug. Sommige mensen ontvangen aan het einde van het jaar een bonus van hun werkgever en kopen daarmee aandelen aan het begin van het jaar. Dat is het bonuseffect. Er zou ook een psychologisch effect kunnen spelen, waarbij januari het ideale moment is om financiële voornemens na te komen of een periode van economisch optimisme.”
Zegt de start van het beursjaar iets over de rest van het jaar?
ERNST. “Het januari-effect heeft geleid tot de opkomst van de januari-barometer, een theorie die een bullish beursjaar voorspelt als januari bullish was om mee te beginnen. Na een rally in januari haalde de S&P 500 een gemiddelde jaarwinst van 9,2 procent, tegenover iets meer dan 2 procent in de jaren zonder januari-effect.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier