De wereld baadt in olie: overaanbod groter dan verwacht
Het overaanbod aan olie blijft wereldwijd verder toenemen, blijkt uit cijfers van het Internationale Energie Agentschap (IEA).
Het wereldwijde overschot aan olie zal in de eerste helft van dit jaar verder toenemen, waardoor de kans toeneemt dat de olieprijzen verder zullen dalen. Zo eenvoudig luidt de prognose van het Internationale Energie Agentschap (IEA), dat er rekening mee houdt dat Irak en Iran steeds meer olie zullen oppompen, terwijl de vraag naar het zwarte goud in een lager tempo stijgt dan eerder werd aangenomen.
Het is volgens het Agentschap goed mogelijk dat het aanbod de komende maanden dagelijks 1,75 miljoen vaten hoger reikt dan het verbruik.
Vorige maand schatte het IEA het overschot nog op 1,5 miljoen vaten per dag. Het overaanbod aan olie blijkt daardoor groter dan verwacht.
“Met het oog op het huidige overaanbod is het moeilijk te zien hoe de olieprijzen op korte termijn kunnen stijgen”, aldus het agentschap.
De olieprijzen schommelen rond de 30 dollar per vat, nadat in januari de laagste prijs in 12 jaar werd aangetikt.
Venezuela
De afgelopen dagen werd gespeculeerd dat de olieproducerende landen mogelijk tot een vergelijk zouden komen, waardoor de productie zou worden verlaagd en de prijzen bijgevolg zouden kunnen stijgen. Maar tot een dergelijk vergelijk kwam het vooralsnog niet, ondanks de smeekbede van Venezuela om de productie te verlagen. Het Zuid-Amerikaanse land is in grote mate afhankelijk van de export van olie, en heeft dus fel te lijden onder de goedkope olie.
OPEC voert productie op
Venezuela zag met lede ogen aan hoe de productie van olie door de OPEC-landen in januari toenam met 280.000 vaten naar 32,63 miljoen vaten per dag. Die toename komt onder meer op rekening van Iran, dat zijn productie opvoert – met 80.000 vaten tot 2,99 miljoen vaten per dag, nadat de westerse sancties tegen het land werden opgeheven.
Irak verhoogde de productie op zijn beurt met 50.000 vaten tot 4,35 miljoen vaten per dag.Volgens de IEA bestaat de kans erin dat Irak de olieproductie nog verder opvoert.
Dat de OPEC tot nader order weigert om de productie te verlagen, heeft te maken met de concurrentie uit Noord-Amerika. Producenten van schalieolie kampen namelijk met relatief hoge productiekosten, waardoor de OPEC door de olieprijzen te drukken zijn marktaandeel beschermt en de concurrentie de markt uit prijst.
(Bloomberg/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier