Danny Reweghs
D-Day voor Draghi
Op donderdag 26 oktober zal de Europese Centrale Bank toelichten hoe het monetaire beleid eruitziet na 2017. Waarschijnlijk kondigt voorzitter Mario Draghi dan de start van de ‘tapering’ aan: de afbouw van het bedrag van het maandelijkse aankoopprogramma van obligaties. Een heftige reactie op de aandelen-, de obligatie- en de valutamarkten is niet uitgesloten.
Wees maar zeker dat donderdag 26 oktober nu al gemarkeerd staat in alle tradingdesks. Die dag vakantie nemen of ziek zijn is geen optie voor het personeel van de marktenzalen. Een heftige reactie op de aandelen-, de obligatie- en de valutamarkten is niet uitgesloten. Op die laatste donderdag van oktober zal de Europese Centrale Bank toelichten hoe het monetaire beleid eruitziet na 2017. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat voorzitter Mario Draghi dan de start van de ‘tapering’ aankondigen: de afbouw van het bedrag van het maandelijkse aankoopprogramma van obligaties.
Heel wat economen en strategen vinden vandaag al dat het monetaire noodbeleid van 60 miljard euro aan maandelijks obligatieaankopen (voorlopig tot eind dit jaar) niet meer te rechtvaardigen is. De Europese economieën beleven hun meest duurzame economische herstel van dit decennium. Die relance is zelfs te voelen in de zwakste landen, zoals Italië. De ECB erkent dat en heeft op haar recentste vergadering van 7 september de groeiverwachtingen voor de eurozone opgetrokken. De slag om de arm die de centrale bank al enige tijd houdt, is dat de inflatiedoelstelling van 2 procent nog niet bereikt is. Al zal de ECB een beslissing ook wel hebben uitgesteld om die over de Duitse parlementsverkiezingen heen te tillen.
Sterke euro
Maar financiële markten gaan altijd anticiperen, net zoals ze dat een aantal jaren geleden deden, toen de Federal Reserve aankondigde dat ze met de tapering zou beginnen. Uitspraken daarover van Fed-voorzitter Ben Bernanke veroorzaakten veel meer deining op de markten dan toen de rente voor het eerst werd verhoogd. Hetzelfde zien we nu met de waarde van de euro ten opzichte van de dollar, maar ook tegenover de andere munten. Terwijl bijna iedereen begin dit jaar dacht dat de euro-dollarverhouding naar of zelfs voorbij de pariteit zou evolueren, is de euro 14 procent in waarde gestegen tegenover de Amerikaanse munt en geklommen tot 1,2 dollar voor 1 euro.
De opmars van de euro maakt de baan van Draghi nog delicater.
En dat maakt de baan van Mario Draghi nog delicater. Hij gaf toe dat de sterkte van de euro kopzorgen veroorzaakt, want het is een bedreiging voor de inflatiedoelstelling. De sterke euro maakt import goedkoper en werkt dus inflatieremmend. Het is een argument dat zal meespelen in het tempo van de afbouw van het aankoopprogramma. Krijgen we enkel een initiële vermindering? Met 10 of 20 miljard euro? Wordt een ruimer traject voorgesteld? Het lijkt ons duidelijk dat de ECB-top ook acht slaat op de marktverwachtingen, die zich de komende weken nog verder zullen verfijnen.
De naderende D-Day voor Draghi, en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, kunnen een argument of een excuus zijn om winst te nemen of voorlopig geen posities in te nemen. Onze stelling van een beperkte terugval tijdens de komende weken houden we aan. Maar de aankondiging van Draghi kan mogelijk ook een katalysator voor een herstel zijn. Dat is in het verleden al meermaals gebleken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier