‘Cyprus is uniek, spaargeld in andere eurolanden niet bedreigd’
Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd in de Nederlandse Tweede Kamer.
De eenmalige heffing op bankrekeningen in het reddingsplan voor Cyprus is een uniek geval. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd in de Nederlandse Tweede Kamer. Spaarders in andere eurolanden moeten zich volgens hem dus geen zorgen maken over een gelijkaardig scenario.
‘Het zal niet gebeuren in andere landen omdat de bankensector daar niet zo onevenwichtig is en niet met zo veel risico’s beladen’, zei Dijsselbloem volgens de Nederlandse media in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens de eurogroepvoorzitter is er geen enkele reden voor spaarders in andere eurolanden om zich zorgen te maken over hun uitstaand geld.
Dijsselbloem argumenteerde dat een heffing op spaargeld in Cyprus onvermijdelijk was omdat het eiland een relatief grote financiële sector heeft. Ook is er geen vertrouwen dat het eiland een hogere lening zou kunnen terugbetalen.
Garantie
Daarnaast benadrukte Dijsselbloem dat de maatregel in Cyprus niet het einde betekent van de belofte van eurolanden dat de spaartegoeden van burgers tot 100.000 euro gegarandeerd zijn.
Wel moet elk land die belofte zelf waarmaken en Cyprus was daar volgens Dijsselbloem onmogelijk toe in staat.
Stemming
Het intussen herwerkte hulpplan voor Cyprus voorziet een heffing van 6,75 procent op rekeningen van 20.000 tot 100.000 euro en 9,9 procent op hogere bedragen. In ruil daarvoor krijgt het land een noodlening van 10 miljard euro van Europa en het IMF.
Het wetsontwerp moet nog goedgekeurd worden door het Cypriotische parlement. De stemming start normaal gezien om 18 uur lokale tijd maar wordt mogelijk opnieuw uitgesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier