Wero maakt pan-Europees betalen zonder kaart mogelijk: 6 vragen over de nieuwe betaalapp
Nog dit jaar zit op de app van de vier grootbanken in België een nieuw betalingsinstrument. Wero maakt het mogelijk instant, mobiel en zonder kaart te betalen in het buitenland. Veertien Europese banken dragen het project, dat Europa minder afhankelijk moet maken van de Amerikaanse kaartschema’s van Visa en Mastercard.
1. Wat is Wero?
Wero is een Europese betalingsapp, die een alternatief wil bieden voor kaartbetalingen. Het digitale betaalmiddel is ontwikkeld door het European Payments Initiative (EPI), een onderneming met hoofdzetel in Brussel. De aandeelhouders zijn veertien Europese grootbanken en twee belangrijke betalingsverwerkingsbedrijven (zie kaderstuk Wie is EPI). “Wij zijn een Europees bedrijf dat Europeanen op termijn wil toelaten ook buiten de eigen landsgrenzen met de smartphone te betalen”, zegt Martina Weimert, de CEO van EPI.
De Europese betaalmarkt is op vandaag grotendeels in handen van Amerikaanse bedrijven, zoals Visa, Mastercard, PayPal, Apple Pay en Google Pay. Europese landen kennen wel lokale initiatieven, zoals Payconiq in België, iDeal in Nederland of Paylib in Frankrijk, maar die werken doorgaans niet in een ander land, omdat ze steunen op nationale betalingssystemen. EPI nam eerder dit jaar Payconiq International (dat de Payconiq-technologie ontwikkelt) en iDeal over. Bovendien beslisten de Franse banken hun klanten te transfereren naar EPI. Vertrekkende van dat netwerk van klanten en handelaars zal de onderneming een pan-Europese digitale betaaldienst uitbouwen.
Wie is EPI?
– Ontwikkelde een Europese digitale portemonnee en betaalapp.
– De merknaam Wero is een samentrekking van WE (wat staat voor het Europees collectief project) en RO (zoals in euro), en moet het Europese karakter van het project beklemtonen.
– De aandeelhouders zijn twee betalingsverwerkingsbedrijven (Worldline en Nexi) en veertien Europese grootbanken: ABN Amro, Belfius, Crédit Mutuel, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole, Deutsche Bank, Sparkasse, Volksbanken/Raiffeisenbanken, ING, KBC, Banque Postale, Rabobank, Société Générale.
– Hoofdzetel in Brussel.
– 200 medewerkers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje.
2. Wat zijn de mogelijkheden voor de bankklant?
In eerste instantie zullen klanten Wero kunnen gebruiken om geld te ontvangen of over te maken van en naar een buitenlandse rekening. Het gaat om zogeheten persoon-tot-persoontransfers. In een volgende fase zullen e-commercetransacties over de grenzen heen kunnen worden uitgevoerd, en ten slotte ook betalingen in fysieke winkels in binnen- en buitenland.
Weimert somt de voordelen voor de klant op: “Wero maakt grensoverschrijdende instantbetalingen of -overschrijvingen mogelijk. Dat betekent dat het geld binnen de 10 seconden op de rekening staat. Er is geen kaart meer nodig, een smartphone volstaat. Wero zal bovendien gebruikt kunnen worden in alle betalingssituaties: tussen individuen, voor de betaling van een factuur, en in de toekomst ook bij handelaars, mobiel en online, en in fysieke shops.”
3. Hoe werkt het?
Wero wordt eerst gelanceerd in België, Frankrijk en Duitsland. Nederland en Luxemburg volgen in 2025 en 2026. “Die landen vertegenwoordigen bijna twee derde van de digitale betalingstransacties van particulieren in de eurozone”, zegt Weimert. “Dat geeft ons potentieel de nodige kritische massa”.
‘Wij zijn een Europees bedrijf dat Europeanen op termijn wil toelaten ook buiten de eigen landsgrenzen met de smartphone te betalen’
Martina Weimert, CEO van EPI
Wero laat, net als Payconiq binnen België, toe geld naar een contact over te maken zonder dat je zijn of haar rekeningnummer kent. Een gsm-nummer of een e-mailadres volstaat. Er kunnen ook betaalverzoeken binnen de genoemde landen verstuurd worden. Een voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger een rekening heeft bij een van de aangesloten EPI-banken, en zich registreert voor de Wero-betaaloplossing.
De meeste banken integreren de Wero-toepassing in hun eigen app. In België is Wero al beschikbaar in de apps van KBC en Belfius, en ook ING België en BNP Paribas Fortis zullen de dienst voor het eind van het jaar in hun mobiele app aanbieden.
4. Wat zijn de ambities van Wero?
“Het einddoel is van Wero de preferente wallet van de Europese consument te maken. Daartoe gaan we ook andere diensten in de app integreren, zoals getrouwheidsprogramma’s van handelaars of achteraf betalen (buy now, pay later). Maar dat is toekomstmuziek. Eerst rollen we Wero uit in vijf kernmarkten, en willen we handelaars overtuigen het systeem te aanvaarden, zowel voor mobiele betalingen als in het verkooppunt.”
Als dat lukt, zullen zich ook andere landen aansluiten, denkt Weimert: “EPI is oorspronkelijk gestart met de bedoeling een Europees kaartschema en een digitale betalingsoplossing te ontwikkelen. Nadat enkele banken uit Zuid-Europa hadden afgehaakt, is beslist te focussen op die laatste, meest innovatieve dienst. Als wij van Wero een succes maken, kan het hen overtuigen zich opnieuw aan te sluiten. We willen de betaaldienst op een zo groot mogelijke schaal uitrollen. Hoe meer Europese landen meedoen, hoe beter.”
5. Welke impact zal Wero hebben?
Volgens het World Payments Report 2025 van Capgemini Research zijn instantbetalingen van rekening tot rekening een nieuwe trend op de betalingsmarkt. Het onderzoeksinstituut spreekt van “een snelle en kostenefficiënte manier van betalen, die geen gebruikmaakt van de dure netwerken voor betaalkaarten”. Dergelijke betalingen zullen een rem zetten op de groei van de transacties met een kaart. Voor Europa voorspelt Capgemini dat de lancering van Wero het aantal kaarttransacties met 37 procent zal doen afnemen tegen 2027.
Capgemini wijst er wel op dat niet alle Europese banken al in staat zijn instantbetalingen te ontvangen of te verzenden. Een aantal onder hen heeft op dat vlak nog een hele weg af te leggen. “De meeste grootbanken hebben de technologie voor instantbetalingen in huis”, zegt Erik Luts, de CIO van KBC. “Bovendien is er een deadline. In oktober 2025 wordt de Instant Payment Regulation van kracht, die alle banken en betalingsdienstverleners verplicht instantbetalingen aan te bieden. Mijn ervaring is dat de meeste spelers tegen dan of misschien iets later hun zaken op orde zullen hebben.”
6. Wat met Payconiq by Bancontact?
Wero zal in de praktijk dezelfde en meer functionaliteiten aanbieden als Payconiq by Bancontact, maar dan op een Europese schaal. Dat doet de vraag rijzen of een exclusief Belgisch Payconiq nog een lang leven beschoren is. In Nederland en Frankrijk hebben de banken al beslist dat Wero uiteindelijk de plaats zal innemen van hun nationale systemen, respectievelijk iDeal en Paylib.
“Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de toekomst van Payconiq in België”, zegt Erik Luts. “Op dit moment is er een overeenkomst tussen EPI en Bancontact Payconiq Company, waardoor de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd wordt. De vier grootbanken van België zijn zowel aandeelhouder van EPI als van Bancontact. Elke bank zal op een gegeven moment de transitie moeten evalueren, en uitmaken of het zin heeft dat beide systemen naast elkaar blijven bestaan.”
Trends op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier